- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polonia deţine cele mai mari zăcăminte de gaze de şist din Europa
Polonia deţine cele mai mari zăcăminte recuperabile de gaze de şist din Europa, estimate la 5.300 de miliarde de metri cubi, potrivit unui raport al Administraţiei americane pentru Informaţii în Domeniul Energiei.
Polonia deţine cele mai mari zăcăminte de gaze de şist din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În Europa, doar Franţa mai are rezerve comparabile, de 5.100 de miliarde de metri cubi.
Polonia importă din Rusia două treimi din gazele naturale necesare şi speră că resursele neconvenţionale de gaze îi vor permite diversificarea furnizorilor de energie şi creşterea consumului acestui tip de carburant.
Gazele obţinute din şisturi, mai dificil de exploatat decât cele din zăcămintele clasice, sunt o sursă neconvenţională de gaze şi o soluţie pentru reducerea dependenţei de livrările din Rusia şi ţările din Golful Persic. Analiştii apreciază că gazele neconvenţionale reprezintă oportunităţi atractive de investiţii în sectorul energetic, având un potenţial ridicat de dezvoltare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Producători importanţi de petrol şi gaze din Statele Unite, între care Chevron şi Exxon Mobil, au cumpărat licenţe pentru explorarea zăcămintelor neconvenţionale de gaze din nordul şi estul Poloniei.
Până în prezent, Polonia a acordat circa 70 de licenţe.
Totuşi, reprezentanţii guvernului au fost foarte precauţi în privinţa cantităţii de gaze disponibilă şi care poate fi produsă.
Un secretar de stat din Ministerul Mediului a declarat, în februarie, că estimarea rezervelor va dura doi-trei ani, iar producţia industrială a gazelor neconvenţionale va fi posibilă în 2020 sau chiar mai târziu.
Wall Street Journal a relatat în martie că Chevron este interesat de afaceri în România şi Polonia în domeniul gazelor de şist.
Grupul deţine în România un perimetru de explorare/exploatare Bârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum, cu 25 milioane dolari, fără taxe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO