- Home
- Economic
- VARŞOVIA, (08.11.2013, 16:50)
- Marius Oncu
Polonia vinde aproape 200 de conace şi castele la preţuri simbolice, pentru a le salva de la ruină
Polonia a scos la vânzare 30 de conace şi castele cu valoare istorică, deţinute în trecut de aristrocraţi polonezi şi germani, iar alte 140 sunt pregătite pentru a fi oferite la preţuri simbolice investitorilor, care trebuie să-şi asume însă obligaţia de a le restaura.
Urmărește
750 afișări
Polonia vinde aproape 200 de conace şi castele la preţuri simbolice, pentru a le salva de la ruină
Cele 30 de conace au fost construite începând din perioada Renaşterii şi până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Alte 140 de astfel de proprietăţi sunt pregătite pentru vânzare de Ministerul Agriculturii, cel mai mare deţinător de reşedinţe istorice din Polonia, scrie cotidianul Wall Street Journal.
În acest an au fost vândute deja 20 de conace. Cumpărătorii trebuie să constituie o garanţie financiară în favoarea statului pentru eventualitatea în care nu îşi respectă obligaţiile privind investiţiile.
Proiectele pot fi descurajante din cauza costurilor financiare pentru restaurare, scrie Wall Street Journal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Piedone este noul şef al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - surse
-
Există riscul ca România să rămână fără gaze? Răspunsul lui Sebastian Burduja
-
VIDEO Atacul în care a fost eliminat liderul Hezbollah a fost suprins pe camere. O bombă trece efectiv prin beton spre buncăr
Astfel, cumpărătorii palatului Gorzanow, un complex asemănător unei fortăreţe, datând din periaoda Renaşterii, au cheltuit într-un an de la achiziţie circa un milion de dolari, din care 200.000 de dolari au provenit din subvenţii. Preţul castelului cu peste 100 de camere şi teatru a fost de 330.000 de dolari în iulie 2012.
Clădirea va adăposti după restaurare un muzeu şi un centru cultural. Proprietatea a fost scoasă la vânzare de stat după ce a fost expropriată de la un alt cumpărător, care nu şi-a respectat obligaţiile legate de investiţii.
Preţurile proprietăţilor vândute variază între 22.000 de dolari pentru un palat baroc aflat în ruină şi 640.000 de dolari pentru un conac cu teren de 100 de hectare. Conacele şi castelele poloneze sunt disponibile oricărui cumpărător din Uniunea Europeană, în timp ce eventualii investitori din afara UE trebuie să obţină un permis special de la guvernul poonez. Majoritatea cererilor sunt aprobate, potrivit unei agenţii a Ministerului Agriculturii.
Tot în Silezia Inferioară este disponibil şi un conac din secolul XVI, în satul Scinawka, la preţul de 260.000 de dolari.
Silezia Inferioară este regiunea cu cele mai multe castele şi conace scoase la vânzare, astfel de proprietăţi fiind întâlnite aproape în fiecare sat. Regiunea, în apropierea Munţilor Sudeţi, a fost o provincie a Germaniei până la 1945, foarte populară în rândul nobilimii.
Ministerul Agriculturii mai deţine în Silezia Inferioară circa 150 de imobile cu valoare istorică, dintr-un total de 760, restul fiind în proprietatea unor privaţi sau a autorităţilor locale şi instituţiilor cu obiectiv cultural.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe