Ponderea creditelor gospodăriilor din România în PIB va stagna

Ponderea creditelor gospodăriilor din România în PIB a scăzut de la 21,9% în 2008 la 21,7% anul trecut şi se va plasa la 21,3% în 2010 şi 2011, în timp ce raportul dintre activele financiare şi PIB a urcat de la 26,6% la 33,3% şi va continua să avanseze, potrivit estimărilor UniCredit.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Ponderea creditelor gospodăriilor din România în PIB va stagna

Ponderea creditelor gospodăriilor din România în PIB va stagna (Imagine: Mediafax Foto)

Datoriile financiare ale gospodăriilor sunt reprezentate de creditele de consum, cele pentru cumpărarea locuinţei şi de alte împrumuturi.

Activele financiare ale gospodăriilor sunt alcătuite în proporţie de peste 70% din depozite şi valută, dar mai cuprind şi contribuţiile la fondurile de pensii, poliţele de asigurări, titlurile şi acţiuni.

În România, ponderea activelor financiare ale gospodăriilor în PIB va creşte la 34,8% anul viitor şi la 35,6% în 2011, dar va continua să fie printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un raport al grupului italian.

Studiul "Bunăstare şi îndatorarea populaţiei din Europa Centrală şi de Est" a fost realizat de UniCredit pentru Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Turcia.

"Se estimează că activele financiare ale populaţiei s-au relansat la nivel regional şi (...) au atins nivelul de 44% din PIB, comparativ cu 33% în 2008. Aceste estimări sunt bazate pe câştigurile atractive generate de depozitele bancare şi pe buna performanţă a pieţelor locale de obligaţiuni. Relansarea rapidă a burselor de valori a ajutat, de asemenea, la creşterea valorii activelor deţinute de populaţia din ECE. Turcia şi Ungaria, împreună cu România şi Cehia, au înregistrat cele mai puternice reveniri", se arată în raportul UniCredit, prezentat miercuri în cadrul conferinţelor Euromoney, în Viena.

Consumul mai redus şi îndatorarea mai mică semnifică o tendinţă mai pronunţată spre economisire.

"Populaţia a reacţionat la criză prin scăderea consumului şi creşterea tendinţei spre economisire, în ciuda capacităţii reduse de acumulare a averii", a afirmat Federico Ghizzoni, şeful diviziei pentru Europa Centrală şi de Est din cadrul grupului UniCredit.

Debora Revoltella, directorul departamentului de analiză strategică pentru Europa Centrală şi de Est (ECE) din cadrul UniCredit, a precizat că perioada de criză a condus la niveluri maxime ale şomajului şi la încetinirea semnificativă a creşterii veniturilor, ceea ce reprezintă o inversare temporară a procesului de convergenţă.

Totodată, Revoltella a explicat că incertitudinea venitului şi a perspectivelor de angajare, precum şi înăsprirea standardelor de acordare a creditelor au fost factorii principali de corecţie a modelului de consum al populaţiei din ECE.

Stresul financiar din ce în ce mai mare resimţit de populaţia din ECE a afectat în mod evident încrederea consumatorilor şi a influenţat comportamentul de consum, se mai spune în raportul băncii.

Revoltella a mai arătat că grupul se aşteaptă la o revenire moderată a creşterii nivelului de creditare a populaţiei, atât cererea, cât şi oferta reprezentând obstacole în calea acestui fapt.

"Calitatea creditelor va rămâne o provocare. Ne aşteptăm la un vârf al creditelor neperformante pe acest segment spre sfârşitul anului 2010", a încheiat oficialul UniCredit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici