Ponderea creditelor în euro se va menţine ridicată datorită refinanţării mai atractive

Diferenţele de dobândă, refinanţarea mai atractivă în valută şi perspectiva trecerii la euro vor susţine în continuare creşterea creditelor în moneda europeană, a declarat, joi, directorul Direcţiei Pieţe Financiare din BRD-Societe Generale, Claudiu Cercel.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Ponderea creditelor în euro se va menţine ridicată datorită refinanţării mai atractive

Ponderea creditelor în euro se va menţine ridicată datorită refinanţării mai atractive (Imagine:Mediafax Foto)

El a arătat că piaţa de refinanţare internă oferă un suport slab, iar băncile se pot refinanţa în continuare de la acţionari, bănci-mamă, respectiv în euro.

De asemenea, piaţa swap euro-leu, care ar putea să asigure lichidităţi în lei, este limitată. Pe de altă parte, lichiditatea în monedă locală are o volatilitate ridicată din cauza intervenţiilor BNR, reale sau "suspectate", dar şi a dificultăţii de anticipare a lichidităţii Trezoreriei Statului.

"Probabil că la finalul lunii aprilie, vom asista din nou la o majorare a dobânzilor şi la o lipsă de lichidiatate aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Simpla anticipaţie va avea efect în dobânda din piaţă", a spus Cercel, la seminarul "Politica monetară: Evoluţii şi provocări", organizat de banca centrală.

El crede că finanţările de la băncile-mamă vor continua, chiar dacă într-un ritm încetinit.

De asemenea, băncile vor putea atrage credite sindicalizate în euro sau de la instituţiile financiare, cum ar fi Banca Europeană de Recontrucţie şi Dezvoltare sau Banca Europeană de Investiţii.

Cercel preconizează însă şi o revenire a apetitului băncilor româneşti pentru obligaţiuni în lei, chiar dacă piaţa nu are adâncimea necesară.

În ceea ce priveşte planurile de finanţare alternative, Cercel aminteşte că acestea sunt elaborate împreună cu băncile-mamă, ceea ce înseamnă că fondurile sunt în euro. Directorul BRD s-a întrebat dacă BNR va fi dispusă să sprijine băncile comerciale prin operaţiuni de swap sau dacă se gândeşte la personalizarea dobânzii la rezervele minime obligatorii.

La rândul său, guvernatorul BNR a întrebat la ce curs ar trebui BNR să facă swap cu băncile respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici