- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponderea gospodăriilor conectate la Internet a crescut cu 30 puncte, la 44%, din noiembrie 2006
Ponderea gospodăriilor conectate la Internet a crescut cu 30 de puncte procentuale în intervalul noiembrie 2006-aprilie 2010, la 44%, din care peste o treime (39%) au acces printr-o linie fixă, potrivit datelor unui studiu Gallup România realizat pentru ANCOM în perioada martie-aprilie 2010.
"Utilizarea accesului mobil - 2% şi a accesului combinat, fix-mobil - 3%, ocupă poziţii de nişă din acest punct de vedere", se precizează în studiu.
Gospodăriile în care accesul la internet este realizat prin intermediul reţelelor fixe provin mai ales din Bucureşti - 68% şi din mediul urban - 61% şi au un venit mediu pe persoană de peste 800 de lei - 60%.
"Aproape jumătate dintre respondenţi - 47 % nu au utilizat niciodată internetul, în timp ce majoritatea a celor care au utilizat internetul au făcut-o recent, în ultimele trei luni - 47 %. Principala locaţie de accesare a internetului este acasă - 42 %, locul de muncă sau şcoala - 16 % reprezentând locaţia secundară. Telefonul mobil/laptopul şi internet cafe-urile constituie modalităţi periferice de accesare a internetului - 3%", se spune în studiu.
Majoritatea utilizatorilor de acasă, ca şi a celor de la locul de muncă/şcoală accesează internetul zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână.
Studiul realizat de Gallup România pentru Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a evidenţiat că dotarea gospodăriilor româneşti cu calculatoare continuă să rămână deficitară. Astfel, în 48% din totalul acestora nu există calculator, iar în 40% dintre acestea există în dotare un desktop PC.
"Mobilitatea nu constituie un element de referinţă pentru dotarea gospodăriilor româneşti: numai 12% dintre acestea deţin un laptop/minilaptop, în 7% coexistând sisteme desktop şi laptop-uri/minilaptop-uri", se arată într-un comunicat al ANCOM.
Principalii furnizori de internet pentru conexiunile fixe sunt RCS&RDS - 45%, Romtelecom - 24% şi UPC - 12%, în timp ce conexiunile mobile sunt furnizate preponderent de Orange - 45%, Vodafone - 33%, Telemobil - 6% şi RCS&RDS - 5%.
"Aproape jumătate dintre respondenţi nu au putut indica viteza maximă de transfer a conexiunilor fixe de acces la internet utilizate în gospodăriile lor. Pentru 42% dintre gospodăriile ai căror respondenţi au indicat viteza maximă de transfer, aceasta cuprinsă între 1 şi 5 Mbps, în timp ce pentru alte 31% viteza menţionată a fost între 5 şi 15 Mbps", se menţionează în comunicat.
Valoarea medie a unei facturi lunare pentru accesul la internet prin conexiune fixă este de 40,90 lei, aceasta fluctuând, în funcţie de tipul de conexiune, între 37,4 şi 51,9 lei (inclusiv TVA).
Accesul la internet prin intermediul conexiunilor mobile este realizată preponderent de pe laptop - 42% şi desktop PC - 31%, în timp ce accesul de pe telefonul mobil este realizat într-un sfert dintre gospodăriile cu acces mobil la internet.
"40 de lei (inclusiv TVA) pare să fie valoarea mediană a facturii plătite într-o lună obişnuită de către gospodăriile cu acces mobil la internet. Valoarea medie a facturii lunare este de 42,4 lei (inclusiv TVA). Facturile lunare tind să fie mai mari în cazul conexiunilor mobile prin card/USB, ajungând la 46,7 lei, respectiv tind să scadă în cazul conexiunilor prin telefonul mobil, la 35,60 lei (inclusiv TVA)", se menţionează în comunicat.
Pe total, jumătate dintre respondenţi (49%) accesează internetul mai mult de 10 de ore pe săptămână, însă doar mai puţin de un sfert (22%) dintre utilizatorii de servicii de acces mobil la internet navighează mai mult de 10 ore săptămânal.
Potrivit studiului, un sfert dintre respondenţi ar fi dispuşi să înlocuiască o conexiune fixă cu una mobilă la internet dacă aceasta din urmă ar oferi aceeaşi funcţionalitate sau aceleaşi caracteristici în timp ce 21% dintre aceştia ar decide înlocuirea dacă ar dispune de un terminal (telefon mobil, smartphone, laptop sau minilaptop) care să le asigure necesităţile de utilizare a internetului.
Studiul a mai evidenţiat că principalul motiv pentru care nu sunt folosite serviciile de acces la internet în gospodărie este lipsa nevoii (64%). Alte motive menţionate de către un număr semnificativ mai mic de respondenţi sunt utilizarea prea scumpă a serviciului (9%) sau costurile de instalare prea mari (6%).
Pe segmentul persoane juridice, în doar 1% dintre companii şi instituţii nu există calculatoare, iar în 94% dintre companii se folosesc servicii de acces la internet plătite de firmă.
"Majoritatea covârşitoare (94%) a companiilor şi instituţiilor folosesc conexiuni internet la puncte fixe, conexiunile DSL (51%) şi cele prin fibră optică (31%) fiind cele mai folosite în acest scop. Puţin peste un sfert (27%) dintre companii şi instituţii folosesc conexiuni internet la puncte mobile, aproape trei sferturi dintre acestea utilizând accesul prin card/USB", se arată în comunicat.
Romtelecom este principalul furnizor de servicii de acces la internet prin conexiuni la puncte fixe în companii şi instituţii - 59%, fiind urmat de RCS&RDS - 26%.
Vodafone este principalul furnizor de servicii de acces la internet prin conexiuni la puncte mobile în companii şi instituţii - 53%, fiind urmat de Orange - 37%.
"Majoritatea companiilor şi instituţiilor (75%) are garantată o viteză minimă de transfer pentru accesul la internet prin conexiuni la puncte fixe. Majoritatea respondenţilor din cadrul companiilor şi instituţiilor (59%) a indicat o viteză maximă de transfer specifică accesului internet la puncte fixe, aceasta fiind cuprinsă între 5 şi 15 Mbps (36%) sau între 1 şi 5 Mbps (32%)", se mai spune în comunicat.
Majoritatea respondenţilor din cadrul companiilor şi instituţiilor (62%) a indicat o valoare medie a cheltuielilor lunare cu accesul internet la puncte fixe, aceasta fiind de circa 327 lei (inclusiv TVA).
Laptopul este utilizat în cele mai multe (70%) dintre companii şi instituţii pentru accesul mobil la internet.
Studiile Gallup România au fost realizate în perioada octombrie 2006 - ianuarie 2007, respectiv martie - aprilie 2010, la cererea ANCOM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Meciul este întrerupt. Jucătorii naţionalei Kosovo au părăsit terenul în minutele de prelungire
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:17
-
ieri, 22:59