Ponta: Băsescu a fost un negociator foarte slab la fonduri UE, nu a fost interesat

Preşedintele Traian Băsescu a fost un negociator foarte slab la stabilirea volumului de fonduri europene pentru România, deoarece nu a vrut să se certe cu nimeni şi a acceptat foarte puţini bani, nefiind interesat de o perioadă în care nu va mai avea o funcţie publică, a afirmat premierul Ponta.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Ponta: Băsescu a fost un negociator foarte slab la fonduri UE, nu a fost interesat

Traian Băsescu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cred că domnul Băsescu nu a fost interesat, a fost un negociator foate slab, nu a vrut să se certe cu nimeni şi, atunci, a acceptat pentru România foarte puţini bani, pentru o perioadă în care domnia sa nu va mai avea nicio funcţie publică, 2014-2020. Nu l-a interesat la momentul respectiv", a spus Ponta, după o conferinţă pe tema fondurilor europene.

El a adăugat că acum este tardiv deoarece situaţia nu mai poate fi schimbată.

Ponta a arătat că românii trebuie să nu-şi facă iluzii că se vor rezolva toate problemele din fonduri europene, pentru că ar fi mulţi bani alocaţi României pentru perioada 2014-2020.

"Are foarte puţini, 21 miliarde de euro în 7 ani, pe o matematică simplă înseamnă 3 miliarde de euro (pe an - n.r.). Gândiţi-vă, vă rog, la necesităţile României în toate domeniile, transport, mediu, dezvoltare, resurse umane, infrastructură medicală, infrastructură şcolară, pregătirea resurselor umane, locuri de muncă pentru tineri, integrarea romilor. Sunt foarte puţini bani! Aici sper ca de data aceasta să fie ultima dată când România a fost nedreptăţită la nivel european", a spus Ponta.

El a subliniat că, la o populaţie de 21 milioane, României îi revin circa 1.000 euro pentru fiecare locuitor, în timp ce Cehiei i-au fost alocate 20 miliarde euro la o populaţie de 10 milioane, iar Ungariei tot 20 miliarde euro, la o populaţie cât jumătate din a României.

Ponta a precizat că în Acordul de parteneriat pentru 2014-2020, care va fi aprobat miercuri de Guvern, 5,7 miliarde euro au fost alocate infrastructurii de transport rutier, feroviar, naval şi aerian, iar 3 miliarde euro au fost alocate pentru mediu.

"14 miliarde a fost solicitarea de la Mediu, dacă nu România va începe să plătească amenzi pentru nerespectarea normelor europene", a spus Ponta.

El a adăugat că 1,2 miliarde euro sunt alocaţi pentru crearea locurilor de muncă pentru tineri şi şomeri, circa un miliard de euro sunt destinaţi asistenţei sociale pentru persoanele defavorizate şi integrarea romilor, un miliard de euro pentru formarea profesorilor şi 350 milioane euro pentru infrastructura şcolară, 800 milioane euro pentru întărirea capacităţii administrative şi asistenţă tehnică, 800 milioane euro pentru IMM-uri şi parcuri tehnice, 3 miliarde euro pentru dezvoltare rurală, zone istorice, culturale şi turism, alte 3 miliarde euro pentru drumuri judeţene şi centuri, 700 milioane euro pentru cercetare, 300 milioane euro pentru cadastrul rural şi 500 milioane euro pentru sectorul IT.

În această ultimă privinţă, premierul a opinat că probabil Comisia Europeană nu "iubeşte" atât de mult sectorul IT pe cât o declară, deoarece propunerile de alocări au fost constant reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici