„Sunt foarte optimist, şi ministrul de Finanţe, că acele măsuri care s-au amânat pentru 1 ianuarie 2017, nu toate deodată, evident, pot fi devansate şi mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest Guvern îşi va încheia mandatul cu toate acele măsuri în funcţiune„, a declarat Ponta, după ce Camera Deputaţilor, for legislativ decizional, a aprobat Codul fiscal.
El a precizat că, după ce va avea datele statistice ale trimestrului III, înainte de finalizarea Legii bugetului de stat, va avea o discuţie cu mediul de afaceri şi cu liderii politici, pentru a lua o decizie.
„Surplusul de încasări de 250 milioane euro din luna august e mai mult decât efectul pe an al reducerii impozitului pe dividende, cu totul 1,3 (miliarde lei-n.r.). În august am încasat 1,2”, a dat Ponta un exemplu.
El a adăugat că este optimist şi se bazează pe cifre, nu pe dezbateri politice, pentru că acestea sunt bune, dar nu ţin loc de date concrete.
Ponta a mai afirmat că un Cod fiscal care aduce relaxare fiscală şi prevederi moderne nu poate fi adoptat în orice context, respectiv în criză economică sau în perioade de scădere a încasărilor bugetare. El a amintit că România a înregistrat creştere economică 3, 4 ani consecutiv, ceea ce creează un context economic favorabil pentru introducerea unui Cod fiscal mai blând.
„Dacă nu-l făceam anul ăsta, nu-l mai făceam probabil în următorii 4, 5, 7 ani”, a mai spus Ponta, el arătându-se totodată satisfăcut de forma finală a documentului.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii preşedintelui, a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare, Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aprobând joi legea cu 279 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” şi 5 abţineri.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole – în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.