Ponta l-a propus pe Enache Jiru la conducerea CEC, în locul lui Gheţea
Enache Jiru şi-a început cariera la Banca Naţională a României, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internaţionale, iar din 1998 a alternat între funcţii publice şi poziţii de conducere în mediul privat.
El a fost vicepreşedinte la CEC Bank, în 2000-2001, şi preşedinte al băncii, în intervalul cuprins între toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a ocupat poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în 2001-2004 şi din iulie 2012, cu atribuţii legate de coordonarea Trezoreriei statului.
Pentru CEC Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.
Ponta a avut anterior, la Guvern, o întâlnire cu fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu.
Luni dimineaţa, Ponta a declarat că nu numeşte el personal conducerea CEC, ci că aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru Chiţoiu.
„Nu am discutat cu domnhul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea. Deci, nu eu personal numesc conducerea, evident ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA”, a”, a spus Ponta.
Joi, premierul Victor Ponta anunţase că, în calitate de ministru interimar de Finanţe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC, precizând că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Chiţoiu, iar schimbarea va fi efectuată cel mai probabil luni.
În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, fără a motiva această intervenţie.
Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.