Ponta: Nu încheiem acordul cu FMI înainte de termen, nu creştem deficitul

România nu intenţionează să încheie acordul cu FMI înainte de expirarea înţelegerii, în martie 2015, iar la rectificarea viitoare deficitul bugetar va creşte doar cu 0,2% din PIB, pentru armată, a afirmat premierul Ponta, care a mai spus că problema Guvernului este că "nu prea" a cheltuit banii.

Urmărește
392 afișări
Imaginea articolului Ponta: Nu încheiem acordul cu FMI înainte de termen, nu creştem deficitul

Ponta: Nu încheiem acordul cu FMI înainte de termen, nu creştem deficitul (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu! La fel, la întrebarea cu deficitul, nu! În afară de cei 0,2% pe care i-am solicitat pentru cheltuieli militare, cheltuieli pentru Ministerul Apărării Naţionale. Deci, în afară de cei 0,2%, nu, şi nici nu avem nevoie. Problema noastră în acest moment este că n-am prea cheltuit banii, nu că nu ne ajunge deficitul", a spus Ponta după ce a fost întrebat de jurnalişti dacă are în vedere încheierea acordului cu FMI înainte de termen, precum şi creşterea deficitului bugetar la viitoarea rectificare.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR merg în această săptămână la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului.

Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părţi înţelegând ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuţii tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Spre deosebire de misiunile de la Bucureşti, care se întindeau pe o perioadă cuprinsă între zece zile şi două săptmâni, discuţiile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, de marţi până vineri.

Delegaţia FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegaţia Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de ţară pentru Romania şi Ungaria.

Guvenrul României va fi reprezentat la nivel de miniştri. Banca Naţională a României va fi reprezentată la nivel de conducere de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.

Negocierile din primele două zile se vor purta la nivelul staffurilor tehnice şi vor privi exclusiv execuţia bugetară de până în prezent şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va include şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.

Joi, 18 septembrie, vor începe discuţiile la nivel de miniştri, printra care se numără ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

În ultima zi figurează o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, urmată de o discuţie amplă pe rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redevenţele) şi prognozele privind evoluţia încasărilor ANAF.

O altă temă importantă a ultime zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Autorităţile române intenţionează să amâne cu doi ani calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, negociat în cadrul acordului cu FM, CE şi BM.

Misiunea FMI a plecat din România la finele lunii iulie fără a-şi da acordul pe măsurile promovate de Guvern, principala discuţie vizând reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, chiar dacă fusese amânată de la 1 iulie la 1 octombrie.

Misiunea comună a arătat în acele discuţii că planurile autorităţilor sunt nerealiste, mai ales din perspectiva execuţiei bugetare de până atunci, dar şi în ceea ce priveşte bugetul pentru 2015, când trebuie realizată o nouă reducere a deficitului bugetar, de la 2,2% din PIB la 1,4% din PIB, concomitent cu creşterea cheltuielilor pentru apărare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici