Ponta: Oameni credincioşi fostei puteri bagă strâmbe. Majorările de accize sunt stabilite de foarte mult timp

Majorarea accizelor a fost convenită anterior de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană, conform unui calendar, a declarat premierul Ponta, acuzând că informaţii pe această temă sunt divulgate de "oameni din ministere care au rămas credincioşi fostei puteri" şi "care bagă strâmbe prin presă".

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Ponta: Oameni credincioşi fostei puteri bagă strâmbe. Majorările de accize sunt stabilite de foarte mult timp

Ponta: Oameni credincioşi fostei puteri bagă strâmbe. Majorările de accize sunt stabilite de foarte mult timp (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax foto)

"Nu este mărită nicio taxă altceva decât ce este negociat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană de foarte mult timp. Cum a fost şi cu 5% la energie, era negociat de un an. În ministere, şi pe la Finanţe, au rămas şi oameni încă credincioşi fostei puteri care bagă strâmbe prin presă şi, după aceea, noi tot dăm explicaţii", a spus Ponta.

Datele privind evoluţia accizelor în perioada următoare sunt însă prezentate public chiar pe site-ul Ministerului Finanţelor, în noua strategie fiscal-bugetară, iar acuzaţiile la adresa "oamenilor din ministere încă credincioşi fostei puteri" sunt lansate la foarte puţin timp după ce premierul vorbea de transparenţa deciziilor Executivului şi invoca un nou mod de guvernare.

Ponta a reluat tema transparenţei şi după instalarea la Palatul Victoria, arătând că Executivul României va folosi tehnologia IT pentru a face guvernarea mai transparentă.

"Mi-aş dori să folosim în perioada următoare toate noile tehnologii pentru a face guvernarea mai transparentă. Acum, poate chiar mai repede decât credeam când eram în opoziţie, îmi revine sarcina să arăt că poate exista un seriviciu public mai transparent şi tehnologia IT îmi permite să fac acest lucru concret", a spus Ponta în urmă cu două săptămâni.

Strategia fiscal-bugetară 2013-2015 publicată miercuri, 30 mai, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice prezintă viitoarele creşteri de accize atât la motorină, cât şi la ţigarete.

De-a lungul timpului, diferite guverne au modificat, renegociat sau amânat calendare de ajustare a accizelor, chiar dacă acestea erau negociate deja cu Comisia Europeană. În acelaşi timp, ajustarea preţurilor administrate figurează nelipsit din rapoartele trimestriale asupra inflaţiei publicate de Banca Naţională a României printre riscurile privind ratarea ţintei de inflaţie.

Mai mult, Guvernul Ponta s-a angajat prin scrisoarea de intenţie trimisă la FMI şi CE că: "Vom transmite până la mijlocul lunii iunie 2012 un plan de ajustare a cotelor de accize ce va viza menţinerea valorii reale şi ne vom coordona acţiunile cu măsurile de îmbunătăţire a colectării, mai ales în scopul diminuării evaziunii cu accizele la alcool".

Conform calendarului prezentat în Strategia Fiscal-Bugetară 2013-2015, nivelul accizelor pentru motorină va creşte la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tonă la 391 euro/tonă.

Acciza totală la ţigarete va creşte în iulie 2013 de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 ţigarete şi va ajunge la 86,96 euro/1.000 ţigarete în iulie 2015.

Cea mai apropiată majorare de accize la ţigarete va fi aplicată în luna iulie a acestui an, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 ţigarete.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, preţul la tutun şi ţigări a crescut anul trecut cu 6,5%.

În privinţa benzinei, un studiu Bloomberg pentru 55 de ţări relevă că România se numără printre statele cu cel mai ridicat cost din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul al şaptelea după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic.

Fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu anunţa, la finele anului trecut, că România trebuie să ajungă în 2013 la nivelul minim din Uniunea Europeană în privinţa accizelor la motorină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici