- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.12.2014, 15:58)
- Florentina Dragu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, urmând modelul Poloniei
România ar putea încheia un nou tip de acord cu Fondul Monetar Internaţional după expirarea actualului program, urmând modelul Poloniei, care are la dispoziţie o linie de credit flexibilă ce poate fi reînnoită şi pe care o poate accesa în caz de urgenţă, a declarat premierul Victor Ponta.
Urmărește
410 afișări
Ponta: România ar putea încheia un nou tip de acord cu FMI, urmând modelul Poloniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă vom încheia acordul cu succes, şi eu cred că îl vom încheia, nu vom mai avea nevoie de un nou acord de tip preventiv. Poate vom putea discuta un alt tip de înţelegere. Cred că sunt mai multe feluri de acorduri cu FMI, de exemplu cum e cel al Poloniei", a spus miercuri Ponta, citat de Reuters.
România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie a anului viitor şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie anul trecut, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.
Delegaţii ale FMI şi UE sunt aşteptate în Bucureşti în ianuarie pentru cea de a treia evaluare a acordului stand-by. Reprezentanţii FMI au amânat anul acesta de două ori prezentarea unui raport de evaluare privind evoluţia României în cadrul programului, prima dată din cauza unei neînţelegeri între guvern şi FMI privind reducerea CAS, iar a doua oară în contextul alegerilor prezidenţiale din noiembrie. În aceste condiţii, programul s-a prelungit până în septembrie 2015, faţă de data iniţială de încheiere, care era stabilită în luna martie a anului viitor.
O misiune tehnică a creditorilor internaţionali a fost prezentă în România între 2-10 decembrie, însă exclusiv pentru discuţii privind bugetul pe 2015.
Încheierea unei noi înţelegeri cu FMI ar putea ajuta la atenuarea sentimentului de îngrijorare în rândul investitorilor, care se tem că progresele economice şi financiare înregistrate de România în ultimii ani vor fi inversate odată ce ţara nu va mai beneficia de sprijinul instituţiilor financiare.
Noul acord ar putea lua forma unei linii de credit flexibile, de tipul celei acordate Poloniei, care este accesată doar în cazuri extreme şi care presupune termeni mai puţin rigizi decât cei incluşi în acordurile încheiate cu România, inclusiv raportat la frecvenţa misiunilor de evaluare, care ar urma să se desfăşoare odată la şase luni, faţă de trei luni în prezent.
Polonia a încheiat un acord de credit flexibil (LCM) cu FMI în 2009, în valoare de 33,8 miliarde de euro, din care nu a atras fonduri şi pe care l-a reînnoit în ianuarie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe