- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.10.2012, 21:25)
- Departamentul Economic , Thomas Dinca ,
Ponta spune că FMI va accepta o nouă privatizare la Oltchim dacă strategia Guvernului este viabilă
Instituţiile financiare internaţionale vor accepta iniţierea unui nou proces de privatizare la Oltchim (OLT) dacă Guvernul va prezenta în acest sens o strategie viabilă, a declarat premierul Victor Ponta.
Urmărește
155 afișări
Ponta spune că FMI va accepta o nouă privatizare la Oltchim dacă strategia Guvernului este viabilă (Imagine: Andreea Alexandru / MediafaxFoto)
El a răspuns astfel la solicitarea jurnaliştior de a clarifica faptul că în memorandumul transmis de Guvern către Fondul Monetar Internaţional este indicată lichidarea voluntară a Oltchim în cazul unui eşec al privatizării.
Premierul a arătat că în discuţiile din ultimele zile de la nivelul Guvernului pentru salvarea Oltchim au fost incluşi şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale.
"Discuţiile sunt deja începute", a adăugat Ponta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Agenţia MEDIAFAX a relatat, luni, că Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin memorandumul anexat ultimei scrisori de intenţie, că Oltchim (OLT) va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează, premierul Victor Ponta susţinând ulterior că societatea va intra în acest caz în administrare specială.
Intrarea combinatului Oltchim în procedură de licihidare voluntară a fost prevăzută distinct în memorandumul transmis către Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din luna august, fiind pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.
În memorandumul obţinut de MEDIAFAX sunt prevăzute etapele aferente privatizării, care au şi fost îndeplinite, cu obligaţia suplimentară ca Oltchim să treacă în lichidare voluntară în cazul unui eşec al privatizării.
Documentul prevede astfel publicarea prospectului de privatizare până la jumătatea lunii august, cu intenţia desemnării unui câştigător al licitaţiei până la jumătatea lunii septembrie.
"Dacă privatizarea eşuează, compania va fi trecută în lichidare voluntară", este angajamentul asumat suplimentar de Guvern.
Ulterior trimiterii acestui document către FMI şi pe fondul negocierilor cu Dan Diaconescu pentru privatizarea Oltchim, premierul Victor Ponta a declarat că societatea va fi trecută în administrare specială dacă preţul pe acţiuni nu va fi plătit până luni, 1 octombrie.
Contactat de MEDIAFAX, preşedintele preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, Arin Stănescu, a amintit că lichidarea voluntară a unei companii de stat sau private impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi presupune, în final, închiderea companiei respective.
Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea FMI de a lichida societatea.
În luna mai 2011, în proiectul de scrisoare de intenţie a fost că, în cazul unui eşec în încercarea de privatizare, Guvernul va proceda la lichidarea companiei. Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii pentru a nu tensiona situaţia din combinat şi a nu îngreuna fluxurile comerciale şi financiare ale Oltchim şi nu s-a mai regăsit în angajamentele ulterioare ale Guvernului transmise către FMI.
Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.
Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Ponta a mai afirmat că FMI nu a obligat Guvernul să desemneze un câştigător la licitaţia pentru privatizarea Oltchim, ci doar ca autorităţile române să organizeze procedura de vânzare a acţiunilor statului.
Întrucât termenul de privatizare al Oltchim a fost amânat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI să accepte o nouă încercare de privatizare în următoarele luni.
Citeşte şi:
PRIVATIZAREA OLTCHIM - Ponta: Guvernul a luat act de anularea licitaţiei. Chiţoiu: Diaconescu nu a dovedit că are banii
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Guvernul numeşte noi directori la Oltchim, începe discuţii cu creditorii şi pregăteşte o nouă vânzare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
PROSPORT.RO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe