Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună, dar admite că nu o ştie

Premierul Victor Ponta apreciază că forma iniţială a contractului cu Bechtel, avizată de Guvernul Năstase, a fost bună, dar admite că nu a citit acea formă şi nici nu cunoaşte detalii din contract, deoarece acesta are "sute de pagini" şi nu este "domeniul" său, insistând însă că miniştrii PD sunt vinovaţi.

Urmărește
441 afișări
Imaginea articolului Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună, dar admite că nu o ştie

Ponta spune că înţelegerea iniţială cu Bechtel, avizată de Năstase, era bună,dar admite că nu o ştie (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

El a apreciat că problemele în contractul cu Bechtel au fost generate de conducerea "incompetentă şi iresponsabilă" a Ministerului Transporturilor din 2005, care a început să renegocieze contractul în loc să-l pună în aplicare.

În 2005, Ministerul Transporturilor era condus de către democratul Gheorghe Dobre.

Întrebat dacă acest contract era bun în forma iniţială, avizată în 2004, când Guvernul era condus de social-democratul Adrian Năstase, Ponta a răspuns că aşa crede, după care însă a admis că nu cunoaşte acea formă.

"E un contract bun (cel din 2004-n.r.). Eu aşa cred, nu l-am văzut în forma iniţială, ştiam despre preţ şi despre faptul că avem nevoie de autostrada asta. Nu cunosc detalii din contract, nu am participat în niciun fel", a spus Ponta la B1 TV.

Întrebat dacă nu a avut curiozitatea să se uite pe acest contract având în vedere că este vorba de plata a milioane de euro din bugetul României, Ponta a răspuns că sunt "sute de pagini" şi că nu este "domeniul" său, el pricepându-se la drept penal, nu la drept comercial.

La remarca moderatorului că ar trebui să fie domeniul său în calitate de prim-ministru, având în vedere că din bugetul sunt plătite sume importante, Ponta a răspuns că istoria sau arheologia politică intră în competenţele ale.

Guvernul a reziliat contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până cel târziu în 2012.

Pe fondul disputelor politice iniţiate de partidele care s-au succedat la guvernare şi fără bani alocaţi de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat într-un ritm lent, iar până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri pentru 1,4 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici