- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Popa, BNR: Aprecierea leului este determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice
Aprecierea leului la cel mai ridicat nivel din aproape un an este "determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflaţiei, a declarat miercuri viceguvernatorul BNR Cristian Popa, transmite Bloomberg.
Popa, BNR: Aprecierea leului este determinată de piaţă şi corespunde fundamentelor economice (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Banca Naţională a României reiterează că "rămâne preocupată" de o posibilă instabilitate excesivă a cursului leului, "dacă va apărea", a afirmat Popa răspunzând întrebărilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.
Leul a înregistrat de la începutul acestui an, până marţi inclusiv, cea mai bună performanţă faţă de euro şi dolar în rândul a 170 de valute analizate de Bloomberg.
Astfel, leul a înregistrat în acest an o apreciere de 4% faţă de euro şi de 9,8% faţă de dolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Cursul de schimb a închis şedinţa de miercuri la 4,1155 - 4,1175 lei/euro, cu 1,15 - 1,3 bani sub cotaţiile de la finalul sesiunii anterioare, aprecierea leului fiind susţinută în partea a doua a zilei de ordinele de cumpărare de lei plasate de jucătorii străini.
Totodată, leul a continuat miercuri să se aprecieze şi în raport cu dolarul, paritatea calculată de BNR, de 2,9049 lei/dolar, reprezentând nivelul minim de după 20 ianuarie 2010. Atunci cursul de referinţă era de 2,9043 lei/dolar. Rata de miercuri este cu 0,44 bani sub cotaţia din şedinţa anterioară, de 2,9093 lei/dolar.
"Aprecierea mai mare faţă de dolar ar trebui să funcţioneze ca o ancoră pentru aşteptările legate de inflaţie, rezultate din creşterea preţurilor mondiale ale petrolului şi carburanţilor", a spus Popa.
Comentariile lui Popa arată că "evoluţia monedei este bună pentru aşteptările legate de inflaţie, ceea ce deschide perspectiva continuării tendinţei", a declarat Peter Attard Montalto, analist la compania financiară Nomura în Londra.
"Pe ansamblu, cred că există riscul ca pieţele să împingă cotaţiile prea departe şi prea repede, având în vedere că observăm un anumit interes speculativ", a spus Montalto.
Leul s-ar putea aprecia la 4,05 unităţi pentru un euro, în condiţiile în care BNR "se simte mai confortabil în privinţa aprecierii monedei, având în vedere riscurile inflaţioniste în creştere", potrivit analiştilor Societe Generale din Londra.
Inflaţia anuală s-a accelerat la 7,6% în februarie, de la 7% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Creşterea recentă a preţurilor "ar trebui privită în raport cu o anumită înăsprire a condiţiilor monetare, în afară de nivelul dobânzii de politică monetară şi cel al rezervelor minime obligatorii. Evoluţia ratei de schimb şi modificarea dobânzilor interbancare joacă şi ele un rol", a arătat Popa.
În februarie, BNR a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutiv.
Următoarea şedinţă va avea loc pe 31 martie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO