„Am auzit aprecieri în legătura cu nivelul supraevaluat al leului. Nu cred că este vorba de aşa ceva. A calcula un curs de echilibru este extrm de greu. Avem cel puţin patru bănci de investiţii în ale căror estimări România se află printre 40 ţări emergente, unde cursul este cel mai apropiat de fair value (valorea corectă), dacă ne uităm la ultimii cinci ani de zile”, a spus oficialul BNR.
Reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România au declarat la începutul lunii iunie că moneda naţională este supraevaluată, „cursul normal” fiind 4,7-4,8 lei/euro, arătând că aprecierea leului are efecte negative asupra exporturilor.
„Adevărul îl dă piaţa. Întotdeauna vom avea un curs pe care piaţa îl va dicta. Ce vrea banca centrală este să nu aibă o volatilitate excesivă. Nu ne referim nicio clipă la niveluri de curs sau intervale de curs. Ne referim la nevoia de a evita această volatilitate. O volatilitate excesivă poate să afecteze anticipaţiile”, a mai spus Popa.
Leul s-a tranzacţionat în prima parte a sesiunii de marţi la un nivel de apropiat de 4,17 unităţi faţă de euro.
De la începutul anului, leul s-a apreciat cu 2,99% în raport cu moneda europeană, de la un curs de 4,2848 lei/euro la 4,1599 lei/euro vineri. Cea mai joasa cotaţie din acest an a fost publicată la finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, când a fost atins minimul începând cu luna martie 2010.