Popa, BNR: Noile măsuri de limitare a creditului vor fi mai eficiente: Cele anterioare au fost ocolite

Noile reglementări privind creditele în valută vor fi mai eficiente, întrucât măsura nu este izolată, ci face parte dintr-o preocupare europeană, limitările anterioare fiind evitate după 1-2 ani de la iniţiere, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Popa, BNR: Noile măsuri de limitare a creditului vor fi mai eficiente: Cele anterioare au fost ocolite

BNR (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Marea breşă a creditului în valută a avut loc în 2007 -2008, când accelerarea intrărilor de capital a redus eficacitatea lor. De fapt, ştiam că măsurile sunt eficiente 1-2 ani, după care încep să fie ocolite. O bună parte din ocolire se face prin externalizări. (...) Astăzi avem de-a face cu măsuri noi, care însă nu sunt izolate, se referă la un context european", a explicat Popa, la deschiderea seminarului Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX împreună cu Banca Naţională a României.

Popa a arătat că BNR nu doreşte eliminarea creditului în valută, ci un echilibru între lei şi valută şi limitarea în cazul sectorului neprotejat de riscul valutar, în cazul de faţă, în principal populaţia.

"Nu dorim să apelăm la interdicţii, pentru că duc la distorsiuni. (...) Un alt obiectiv (al noilor reglementări - n.r.) este cel de reflectare cu acurateţe a riscului sporit al acordării creditului în valută în preţul acelor produse", a adăugat Popa.

Viceguvernatorul BNR a punctat că iniţiativa reglementatorului urmăreşte şi un proces de educare a clienţilor, care este o preocupare permanentă la nivelul UE, proces în care este nevoie de o implicare mai puternică din partea băncilor comerciale.

Potrivit unui proiect de regulament elaborat de BNR, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

Banca centrală are în vedere limitarea maturităţilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, faţă de 20 de ani perioada maximă practicată în prezent pe piaţa bancară pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă.

BNR doreşte să delimiteze clar aria de definire a crediteolor imobiliare, care va cuprinde finanţările pentru care se constituie garanţie imobiliară şi sunt destinate exclusiv cumpărării unui imobil (casă/teren), construirii unui imobil, sau amenajării/extinderii unei locuinţe. Acelaşi regim se aplică şi creditelor de refinanţare a împrumuturilor imobiliare.

Creditele de consum cu ipotecă vor fi tratate la fel ca orice alt credit de consum.

În cazul creditelor de consum pentru cumpărarea de bunuri, clientul trebuie să dispună de o garanţie reală (în general ipotecară) sau personală (de exemplu poliţă de asigurare) de 133% din suma împrumutată.

De asemenea, în cazul creditelor de consum cu alte destinaţii, debitorul persoană fizică va prezenta o garanţie reală sau personală de 133% din valoarea împrumutului.

Fac excepţie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, pentru deces şi pentru studii.

Pentru creditele imobiliare, debitorul ar urma să deţină un avans de cel puţin 15% din valoarea imobilului la finanţările în lei, de 30% pentru creditele în euro şi de 40% în cazul finanţărilor în alte devize străine.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a anunţat la Romanian Financial Forum că în urma discuţiile avute de reprezentanţii comunităţii banacare cu oficialii BNR s-a stabilit că băncile vor putea acorda în continuare credite în valută pentru achiziţia de locuinţe în actualele condiţii, banca centrală fiind de acord ca noile reglementări să nu fie aplicate în cazul împrumuturilor ipotecare şi imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici