Popa: Dobânda de politică monetară şi cea interbancară, nivelul RMO şi al cursului rămân adecvate

Condiţiile monetare, respectiv dobânda de politică monetară, ratele de pe piaţa interbancară, nivelul rezervelor minime obligatorii şi evoluţia cursului rămân adecvate şi este nevoie ca această situaţie să continue, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Urmărește
7 afișări

"Condiţiile monetare în sens larg, înţelegând nu numai dobânda de politică monetară, ci şi dobânzile în piaţa interbancară, nivelul rezervelor minime obligatorii şi evoluţia cursului, par în acest moment pentru viitorul imediat a fi adecvate. (...) Părerea mea este că avem nevoie de condiţii monetare adecvate în continuare", a spus Popa.

Întrebat despre evoluţia inflaţiei în luna februarie, Popa a răspuns că "este o cifră neplăcută", dar se înscrie în balanţa riscurilor, asociată prognozei privind evoluţia preţurilor de consum.

El a subliniat că BNR a calificat, în ultimele trei rapoarte privind inflaţia, această balanţă a riscurilor pentru prognoză ca fiind deplasată către riscuri mai mari de creştere a inflaţiei.

"Există efecte de bază care trebui citite la justa lor valoare sau amploare. Dacă cel din ianuarie, pentru că cifra din ianuarie 2010 era mare, a dus inflaţia în jos, acesta a amplificat nişte presiuni care să fim sinceri există şi sunt mai marcate decât le vedeam cu câteva luni în urmă. Văd în acelaşi timp există şi la banca centrală şi la analişti o convingere similară - şi acest lucru trebuie să încurajeze-, că în a doua parte a anului sunt foarte mari şansele ca inflaţia să coboare semnificativ faţă de nivelurile în jurul cărora va oscila probabil până în iulie, după care urmează dispariţia efectului creşterii de TVA. Noi avem încrederea că prognoza noastră, care vede inflaţia ducându-se către 4% şi ulterior sub 4%, are şanse mari să se îndeplinească", a continuat oficialul băncii centrale.

El a menţionat că pe de o parte există presiuni inflaţioniste din partea preţurilor la alimente şi la combustibili, dar pe de altă parte un deficit de cerere va exista şi în 2011 şi în 2012, cu toate că cel mai probabil economia va înregistra o cifră pozitivă de creştere în acest an.

"Va trebui să avem o nouă prognoză de inflaţie şi să vedem în momentul respectiv dacă este nevoie de o adecvare a acestor condiţii monetare în sens larg. (...) Prognoza este cea anunţată în mod ritmic pieţelor. O nouă progrnoză va fi făcută şi aceasta s-ar putea să coincidă cu cea făcută în februarie sau să fie modificată. Este prematur ca înainte să facem exerciţiul unui nou ciclu de progroză să vă anunţ ce rezultat va avea. Altfel nu mai are rost să îl facem", a spus Popa.

Analiştii Raiffeisen şi ING consideră puţin probabil ca inflaţia să se încadreze în acest an în ţinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, după ce rata creşterii preţurilor de consum a depăşit în februarie estimările analiştilor.

Raiffeisen consideră că ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este foarte optimistă şi anticipează că indicatorul va depăşi chiar şi estimarea băncii, de 4,5%, se arată într-o notă transmisă joi de bancă.

Totodată, ING notează, într-o analiză, că şansele ca inflaţia să se încadreze în ţinta BNR au scăzut dramatic.

Rata inflaţiei din februarie, de 0,77% faţă de ianuarie, a fost mai ridicată decât nivelul mediu de 0,5% anticipat de analiştii financiari, acelaşi cu cel aşteptat de Raiffeisen.

Rata anuală a inflaţiei din februarie, de 7,6%, a întrecut estimările pieţei, de 7,3%, dar şi nivelul anticipat de ING, de 7,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici