- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.09.2015, 18:23)
- Alina Oprea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poprire pe 85 milioane euro din fondurile ROMATSA, într-un litigiu al fraţilor Micula cu statul român
ROMATSA este în imposibilitatea de a încasa banii de la Eurocontrol pentru serviciile de navigaţie aeriană, după ce fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut într-o instanţă din Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro.
Urmărește
2472 afișări
Poprire pe 85 milioane euro din fondurile ROMATSA, într-un litigiu al fraţilor Micula cu statul român (Imagine: Cristian Matei / Mediafax Foto)
Într-un comunicat de presă transmis vineri, ROMATSA anunţă că în cursul acestei săptămâni a fost notificată de către organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian, în urma unui proces câştigat de fraţii Micula împotriva statului român.
”Această excutare silită vizează banii colectaţi de Eurocontrol în favoarea ROMATSA, în urma prestării de navigaţie aeriană. Actul de executare silită face trimitere la sume reclamate de familia Micula de la statul român. ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre statul român şi familia Micula, responsabilitatea rezolvării acestui litigiu fiind a Ministerului Finanţelor Publice din România. Ca urmare, ROMATSA a decis să se apere în instanţele belgiene pentru suspendarea/blocarea respectivei popriri, pentru a nu afecta operaţiunile curente şi angajamentele companiei”, se precizează în documentul citat..
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Directorul general interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu, a explicat, pentru MEDIAFAX, că s-a pus poprire pe conturile Eurocontrol pentru banii cuveniţi ROMATSA.
”Conturile ROMATSA nu sunt blocate. (...) După estimările noastre, reprezintă banii cuveniţi ROMATSA de la Eurocontrol pentru o perioadă de aproximativ jumătate de an. Neîncasarea acestor bani va complica existenţa instituţiei şi furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană pe un termen destul de important. Începând cu data de 9 septembrie, de când a apărut acest ordin de executare silită a Eurocontrol, ROMATSA nu a primit niciun ban", a declarat directorul general interimar al ROMATSA.
El a spus că deocamdată regia operează în condiţii de siguranţă, conform standardelor.
În ceea ce priveşte acţiunea de blocare a popririi, directorul regiei a precizat că ROMATSA a trimis deja la Bruxelles o echipă de specialişti care negociază un contract de asistenţă juridică şi reprezentare în instanţele belgiene pentru a ridica această poprire.
"În momentul de faţă, nu se pune problema banilor de salarii, pentru că noi am făcut toate demersurile să stopăm această executare silită. Vom afla care sunt consecinţele demersurilor noastre abia săptămâna viitoare. Pe 9 septembrie a fost notificat Eurocontrolul, imediat Eurocontrolul ne-a adus la cunoştinţă acest lucru. Pe noi ne interesează să ne apărăm drepturile în instanţă, să blocăm executarea acestui ordin de executare silită a fondurilor ROMATSA", a precizat şeful ROMATSA.
Potrivit acestuia, celelalte probleme sunt ale statului român şi trebuie rezolvate de Ministreul Finanţelor, care este reprezentantul statului român în asemenea litigii internaţionale.
"ROMATSA este o regie autonomă, cu autofinanţare, taxele rezultate din biletele pasagerilor pentru transportul aerian sunt colectate de către Eurocontrol şi ceea ce se cuvine ROMATSA trebuie, conform convenţiilor în vigoare, viraţi în conturile ROMATSA. Deci, statul român nu este implicat în acest circuit financiar. Din câte ştiu eu, Ministerul Finanţelor are acţiuni proprii pentru a rezolva această situaţie. Noi nu suntem subordonaţi Ministerului Finanţelor", a menţionat Cârnu.
Veniturile pe care ROMATSA ar trebui să le încaseze de la Eurocontrol sunt blocate pentru recuperarea sumei de 85 de milioane de euro datorate fraţilor Micula, sumă care reprezintă aproximativ jumătate din încasările regiei pe un an.
La rândul său, Ministerul Finanţelor Publice precizează, printr-un comunicat, că ROMATSA nu a avut şi nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula şi statul român.
În data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigaţie în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menţionează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat.
"După pronunţarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunţă la susţinerea argumentelor sale din acţiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunţată în dosarul nr. ARB/05/20", arată comunicatul.
Comisia Europeană (CE) a lansat, în luna iunie, proceduri de infrigement împotriva a cinci state, printre care România şi Suedia, solicitându-le să renunţe la tratatul bilateral de investiţii care încalcă acquis-ul comunitar, tratat care a permis fraţilor Micula să dea România în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington. Comisia a informat că va organiza o întâlnire cu statele membre, la începutul lunii octombrie, pentru a le oferi asistenţă în procesul de eliminare a tratatelor bilaterale.
CE a avertizat că tratatele bilaterale intra-UE asigură drepturi pe baze bilaterale doar pentru investitorii din anumite state membre, ceea ce contravine deciziei CJUE, potrivit căreia discriminarea pe bază de naţionalitate este incompatibilă cu legislaţia naţională.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat, în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi.
CE a informat autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). România a solicitat atunci clarificări Comisiei despre posibilitatea de a plăti diferenţa unei persoane fizice (fraţilor Micula sau oricărei alte persoane fizice desemnate).
Comisia a avertizat la 1 aprilie că ar putea emite un ordin de suspendare a plăţii despăgubirilor, pentru a se asigura că nu vor fi acordate noi ajutoare de stat. Comisia a informat România, în 26 mai 2014, că a decis emiterea ordinului de suspendare, obligând România să suspende orice acţiune care ar putea duce la plata restului depăgubirilor, întrucât ar reprezenta ajutor ilegal de stat, până la o decizie finală a compatibilităţii acelui ajutor de stat cu piaţa internă.
Curtea de Apel Bucureşti a dispus în 25 februarie 2015, printr-o decizie definitivă, suspendarea executării silite a deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia fraţii Micula, proprietarii European Food, trebuie să primească despăgubiri de la statul român.
Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.
Fraţii Ioan şi Viorel Micula, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România, semnat în 2002, când România nu era încă membru UE. Din partea României, documentul a fost semnat de ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu.
Printr-o hotărâre arbitrală pronunţată în decembrie 2013 s-a constatat că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investiţiilor, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de investiţii dintre România şi Suedia. Instanţa de arbitraj a obligat România să îi despăgubească pe reclamanţi, doi investitori cu cetăţenie suedeză, pentru că aceştia nu au beneficiat în întregime de schemă, se arată în comunicatul Comisiei.
La 1 februarie 1993, România a semnat Acordul european care instituie o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele sale membre, pe de altă parte. În temeiul acestui acord, România a fost obligată să respecte normele privind ajutoarele de stat chiar înainte de aderarea sa la UE.
În 1998, România a instituit o schemă de ajutoare de stat pentru a atrage investiţii în regiunile defavorizate asigurând, printre alte avantaje, reduceri fiscale şi scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată. Ca parte a procesului de aderare la UE şi în vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, România a anulat schema în cauză în 2005, deoarece stimulentele oferite în cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru funcţionare incompatibil.
România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a introdus în anul 2014 o acţiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra acţiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârşitul anului 2015 şi primul trimestru al anului 2016.
Eurocontrol este organizaţia europeană pentru siguranţa nevigaţiei aeriene care încasează, în numele unei persoane juridice din România - ROMATSA, sume pentru serviciile de navigaţie aeriană prestate transportatorilor aerieni în spaţiul aerian al României.
ROMATSA a avut anul trecut venituri de 804,16 milioane de lei, în creştere de la 753,9 milioane de lei în anul precedent. Regia a obţinut un profit de 41,87 milioane de lei, comparativ cu 17,9 milioane de lei în 2013.
Citeşte şi: Ioan Micula: Vom cere statului român despăgubiri de 2,5 miliarde euro dacă aplică decizia CE
Citeşte şi: Ponta: Suntem între ciocan şi nicovală, dar deocamdată nu dăm banii ceruţi de fraţii Micula
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe