Populaţia României nu se teme că vine criza. Consumul creşte accelerat

Consumul creşte accelerat, ceea ce sugerează că populaţia nu se teme de anunţata perioadă dificilă de după alegeri, când vor creşte taxele, notează Ziarul Financiar.

Urmărește
2031 afișări
Imaginea articolului Populaţia României nu se teme că vine criza. Consumul creşte accelerat

Populaţia României nu se teme că vine criza. Consumul creşte accelerat

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat, a crescut cu 8,1% pe volum la şapte luni din 2024, alimentată puternic de consumul de produse nealimentare, care a înregistrat un plus de 13%.

Această creştere a consumului, puternică încă de la început de an (6,4% în T1 şi 9,9% în T2, an/an), i-a pus pe o pistă falsă pe economişti, inclusiv pe cei din guvern şi de la BNR. Pentru că această creştere nu s-a văzut în evoluţia PIB care, în S1, a avansat cu doar 0,7% spre consternarea celor care pariaseră pe o creştere de 3%. Consumul a crescut puternic, dar pe seama importurilor şi nu a ofertei interne. La şase luni din 2024, importurile au crescut cu 1% însă exporturile României au scăzut cu 2,4%. În iunie importurile au crescut cu 5%, iar exporturile cu doar 0,1%.

Sunt mai mulţi factori care au condus aici, explică economiştii. Printre aceştia se numără ieftinirea materiilor prime şi a energiei pe pieţele internaţionale şi atunci companiile şi-au făcut stocuri. Orice ar fi, deficitul comercial, adică diferenţa dintre valoarea exporturilor şi importurilor, creşte, alimentat de consumul intern. Odată cu creşterea deficitului comercial, creşte şi deficitul de cont curent, probabil spre 7% din PIB în acest an. Împreună cu deficitul bugetar şi el de 7% din PIB, dacă nu chiar peste, aceste deficite gemene vor pune presiune pe economie şi pe cursul de schimb şi vor obliga guvernul să ia măsuri de ajustare, cel mai probabil majorând taxele. Dar populaţia încă nu simte acest pericol şi cheltuieşte puternic în continuare.

Eugen Sinca, economist la Erste Bank: „Continuăm să prognozăm o creştere a vânzărilor cu amănuntul de +6,5% în 2024, comparativ cu +1,9% în 2023. Piaţa muncii este puternică, cu o creştere rapidă a salariilor reale şi o rată a şomajului mai mică în primele şapte luni ale anului.“

„Pe de altă parte, crearea de locuri de muncă a încetinit în ultimele luni, deoarece angajările în sectorul producţiei au fost sub presiune“.

La şapte luni, comerţul cu bunuri nealimentare a condus avansul, cu 13%, vânzările de carburant au crescut cu 4,6% şi vânzările de produse alimentare cu 4%.

„Comerţul a accelerat anual la peste 4%, în special datorită celui retail (+10%), la care s-a adăugat impulsul pozitiv al vânzărilor de autovehicule vizibil însă doar în luna aprilie. Comerţul cu ridicata a intrat în declin în T2“, scrie, într-o analiză, Lucian Anghel, economistul-şef al Libra Internet Bank.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
zf,
consum,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici