- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Populaţia şi firmele au investit mai mult în străinătate în 2010
Populaţia şi firmele şi-au majorat investiţiile directe şi cele de portofoliu în străinătate în primele nouă luni din acest an, în special participaţiile la capital şi portofoliile de acţiuni, dar au retras din depozite şi numerar, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Populaţia şi firmele au investit mai mult în străinătate în 2010 (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Depozitele şi numerarul deţinute de rezidenţi în străinătate însumau în septembrie 3,2 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de iunie şi cu 12% comparativ cu finele anului trecut.
Totodată, populaţia şi firmele aveau de recuperat din străinătate împrumuturi de 7,35 miliarde de euro în luna septembrie, cu 4,45% mai puţin decât în iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut.
Valoarea investiţiilor directe ale nerezidenţilor în străinătate era în septembrie de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu aproape 15% faţă de finele anului trecut, în contextul majorării participaţiilor la capital cu aproape 34%, la 415,5 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Investiţiile de portofoliu realizate de populaţie şi firme în străinătate au avansat în primele nouă luni cu 16%, la 1,38 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea portofoliilor de acţiuni a urcat cu 34%, la 541,7 milioane de euro.
Potrivit BNR, investiţia străină directă reprezintă o relaţie investiţională de durată, între o entitate rezidentă şi o entitate nerezidentă şi implică, de regulă, exercitarea de către investitor a unei influenţe manageriale semnificative în întreprinderea în care a investit. Sunt considerate investiţii străine directe capitalul social vărsat şi rezervele ce revin unui investitor nerezident care deţine cel puţin 10% din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta şi întreprinderea în care a investit, precum şi profitul reinvestit de către acesta.
Investiţiile directe ale rezidenţilor în străinătate includ participaţiile la capital şi alte capitaluri, în timp ce investiţiile de portofoliu se referă la portofoliile de obligaţiuni, acţiuni şi de instrumente ale pieţei monetare (certificate de depozit, titluri de stat, etc.). Totodată, nerezidenţii deţin în străinătate şi alte investiţii, inclusiv împrumuturi pe termen scurt şi lung, depozite şi numerar.
Evoluţia investiţiilor directe şi de portofoliu realizate de populaţia şi firmele din România diferă semnificativ în trimestrul al treilea comparativ cu cea din primele nouă luni.
Astfel, investiţiile directe în străinătate au scăzut în septembrie cu 18% faţă de iunie, pe fondul reducerii cu 21% a participaţiilor la capital. Totodată, valoarea investiţiilor de portofoliu s-a diminuat cu 3,4%, în contextul declinului de 27,3% înregistrat pe segmentul acţiunilor, care a fost compensat parţial de avansul portofoliului de obligaţiuni, de 33,3%, la 792,9 milioane de euro.
Per total, activele României totalizau în septembrie 49,76 miliarde de euro, cu 13,85% mai mari comparativ cu decembrie 2009, în condiţiile în care includ, pe lângă investiţiile directe, cele de portofoliu şi alte investiţii, şi activele de rezervă ale BNR, în valoare de 35,78 miliarde de euro.
Pe partea de pasive, soldul a urcat cu 7,75% în primele nouă luni, la 126,56 miliarde de euro, în contextul avansului de peste 12% înregistrat de investiţiile de portofoliu şi împrumuturile pe termen lung, până la 5,5 miliarde de euro şi, respectiv, 50,2 miliarde de euro.
Valoarea totală a împrumuturilor date de străini în România era în septembrie de 55,7 miliarde de euro, dintre care cele pe termen scurt însumau 5,56 miliarde de euro, cu 19% mai mari decât la sfârşitul anului trecut.
Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România se situau în septembrie la nivelul de 51,7 miliarde de euro, cu 3,5% peste nivelul din decembrie 2009.
Valoarea investiţiilor realizate de străini în instrumente ale pieţei monetare din România a atins în septembrie maximul record de 1,15 miliarde de euro, nivel aproape dublu comparativ cu cel din decembrie 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE