Populaţia şi IMM-urile ar putea plăti în 2016 mai mult pentru subvenţionarea energiei regenerabile

Cota anuală obligatorie de energie electrică din surse regenerabile ar urma să crească anul viitor la 12,15% din consumul final brut, de la 11,9% în 2015, dar impactul în factură pentru populaţie şi IMM-uri ar putea urca de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, în urma exceptării unor consumatori mari.

Urmărește
1728 afișări
Imaginea articolului Populaţia şi IMM-urile ar putea plăti în 2016 mai mult pentru subvenţionarea energiei regenerabile

Populaţia şi IMM-urile ar putea plăti în 2016 mai mult pentru subvenţionarea energiei regenerabile (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Ministerul Energiei a informat luni că a publicat pe site-ul instituţiei, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi, pentru anul 2016.

"În conformitate cu prevederile legale aplicabile, nivelul cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile a fost stabilit în baza scenariilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, pentru anul viitor, cota obligatorie este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică. În perioada imediat următoare, ministerul va organiza dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de producători de energie şi reprezentanţii asociaţiilor de consumatori", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Astfel, ANRE a informat Guvernul la sfârşitul lunii iunie asupra unui nivel al cotei obligatorii de 12,15%, reprezentând un impact asupra consumatorului de 35 lei/MWh. Începând de la mijlocul anului, Guvernul a emis, însă, acorduri de exceptare pentru mai mulţi consumatori mari de energie, astfel că presiunea este transferată asupra consumatorilor neexceptaţi, populaţie şi IMM-uri.

"În cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent şi a celor estimate a fi emise până la sfârşitul anului 2015 (circa 7.000 de GWh) şi a anului 2016 (circa 1.000 de GWh suplimentar faţă de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică va înregistra o creştere de la circa 35 lei/MWh la circa 43 lei/MWh", se arată în nota de fundamentare.

Conform directivei CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, România are de îndeplinit ca obiectiv naţional pentru anul 2020 o pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie de 24%. Potrivit unui raport al CE de la mijlocul lunii iunie, România a depăşit traiectoria orientativă stabilită, cu o pondere a energiei regenerabile în total de 23,9% în 2013 şi 22,8% în 2012, faţă de obiectivele de 19,7%, respectiv 19%.

"În condiţiile îndeplinirii obiectivelor intermediare asumate, creşterea în continuare a eforturilor consumatorilor finali pentru susţinerea energiei electrice din surse regenerabile nu se justifică", se arată în nota de fundamentare a proiectului hotărârii de Guvern.

Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilită de Guvern la 11,1%, impactul în facturi fiind de 35 lei/MWh de electricitate. În 2013, impactul în factura consumatorului final a contribuţiei pentru energia regenerabilă a crescut de la 30 lei la 53 lei/MWh la începutul anului, dar a coborât la 35 lei după ce Guvernul a diminuat sprijinul acordat producţiei de energie din surse regenerabile. Potrivit datelor ANRE, impactul mediu al contribuţiei pentru energia regenerabilă în factura consumatorului final în anul 2012 a fost de 29 lei/MWh.

În timp ce populaţia şi IMM-urile ar putea plăti mai mult pentru susţinerea energiei regenerabile, facturile per ansamblu ar urma să scadă de la începutul anului următor, ca urmare a declinului preţului electricităţii şi a reducerii TVA.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat joi că preţul electricităţii la consumator va scădea cu 5-6% la 1 ianuarie, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare.

"O scădere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scădere interesantă", a afirmat şeful ANRE.

În prezent, costul unui megawatt, echivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populaţia urbană consumă între 2 şi 3 MW pe an, dar în localităţile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar şi sub 0,5 MW/an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici