- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.10.2023, 11:24)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Portofelul românilor, pus la dietă. Doar o treime dintre români spun că reuşesc să pună bani deoparte cu regularitate
Scumpirile tot mai mari la produsele esenţiale pun presiune pe bugetele angajaţilor români.
Urmărește
83 afișări
Portofelul românilor, pus la dietă. Doar o treime dintre români spun că reuşesc să pună bani deoparte cu regularitate
Conform sondajului bestjobs, peste 40% dintre cei care economisesc au strâns anul acesta mai puţini bani decât anul trecut, în timp ce 31% au reuşit să menţină ritmul şi nivelul de economisire. În cazul celor care nu au primit măriri salariale care să acopere inflaţia, situaţia a fost şi mai dificilă, mai ales că salariul este sursa principală de venit pentru 86% dintre români.
Alţi 17% se bazează şi pe câştigurile din investiţii, 13% pe veniturile obţinute din joburi part-time sau proiecte de freelancing, iar 5% pe cele provenite din chirii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Salariul este sursa principală de venit pentru aproape toţi angajaţii români, ceea ce influenţează foarte mult capacitatea acestora de a economisi într-un context economic instabil. Atunci când creşterea salarială nu acoperă rata inflaţiei, scade automat şi procentul disponibil pentru economii. Dacă în 2022, 45% dintre respondenţi economiseau 10% din venitul lunar şi 35% între 11-20%, anul acesta situaţia s-a modificat considerabil. Doar 35% mai redirecţionează între 1 şi 10% din veniturile lunare către economii, 21% pun deoparte între 11 şi 25%, iar cei care reuşesc să economisească mai mult de 26% din venit sunt foarte puţini - 4%”, spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.
Cei mai mulţi economisesc pentru a avea o plasă de siguranţă în caz de urgenţă (42%), 15% pun bani din salariu deoparte pentru investiţii ulterioare în imobiliare, bursă, mărfuri sau monede, 13% pentru a-şi asigura traiul pentru o perioadă, în cazul în care sunt concediaţi, iar 11% plănuiesc să-şi deschidă o afacere. Doar 9% iau în calcul să se retragă mai devreme de pe piaţa muncii cu banii economisiţi, în timp ce alţi 12% spun că nu vor să se bazeze doar pe pensia de stat.
Procentul celor care se aşteaptă să se poată retrage din activitate după vârsta de 60 de ani a crescut de la 60% anul trecut la 65% anul acesta. Doar 12% speră să se poată pensiona mai devreme, între 50 şi 59 de ani.
În ceea ce priveşte valoarea economiilor, aproape 40% dintre respondenţi consideră că o sumă suficientă pentru a se putea pensiona ar fi între 50.000 şi 100.000 de euro, 21% apreciază că ar avea nevoie de peste 100.000 de euro pentru o perioadă liniştită la pensie. Procentul celor care cred că necesarul ar depăşi 250.000 de euro este de 43%.
3 din 4 respondenţi spun că economisesc pentru pensie prin Pilonul 2, pe care îl consideră mai mult decât important (65%) pentru perioada când se vor retrage din activitate. În total, peste 8 milioane de români contribuie în prezent la Pilonul 2, conform datelor oficiale. Aproximativ 21% dintre respondenţii la sondaj spun însă că nu ştiu care este situaţia contului lor de pensie privată obligatorie Pilon 2.
Privind planurile de retragere din activitate ale românilor, aceştia se bazează în principal pe pensia oferită de stat (65%) şi tot atâţia pe pensia privată obligatorie Pilon 2. Alte surse din care să-şi asigure traiul după ce ies din câmpul muncii sunt economiile realizate până la acea vârstă (45%), câştigurile din investiţii (41%), pensia din Pilonul 3 (9%) şi veniturile de pe urma asigurărilor sociale (4%).
Aproape 7 din 10 iau în calcul contribuţia la pensie atunci când acceptă o ofertă de job. În plus, pentru aproape 60% dintre respondenţi ar conta foarte mult dacă angajatorul oferă un instrument suplimentar de economisire, cum ar fi Pilonul 3 de pensii private facultative. Mai mult, 58% dintre angajaţii intervievaţi declară că ar schimba cu siguranţă jobul actual pentru o ofertă care include instrumente suplimentare de economisire, în timp ce 17% ar lua în calcul această opţiune.
Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2023, pe un eşantion de 1.300 utilizatori de internet din România.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20