Portugalia se pregăteşte pentru noi tăieri, în sănătate, educaţie şi securitate socială

Guvernul portughez va reduce din nou cheltuielile pentru sănătate, educaţie şi securitate socială, pentru a evita eşuarea programului de bailout după ce Curtea Constituţională a respins scăderea salariilor şi pensiilor din sectorul public.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Portugalia se pregăteşte pentru noi tăieri, în sănătate, educaţie şi securitate socială

Portugalia se pregăteşte pentru noi tăieri, în sănătate, educaţie şi securitate socială (Imagine: AFP / Arhiva MediafaxFoto)

Premierul Pedro Passos Coelho a declarat duminică, într-un discurs televizat, că respingerea măsurilor de austeritate adoptate în cadrul acordului de finanţare externă de 78 miliarde euro încheiat în 2011 cu UE şi FMI riscă să deraieze programul de ajustare şi să împiedice guvernul să revină pe pieţe până la termenul convenit, în luna septembrie, potrivit Financial Times.

Curtea constituţională portugheză a respins vineri seară 4 măsuri de austeritate din acordul cu instituţiile financiare internaţionale, deoarece legea din Portugalia prevede că măsurile de ajustare fiscală trebuie să afecteze în egală măsură bugetarii şi angajaţii din sectorul privat, fără discriminare.

Coelho a afirmat că nu mai are alte opţiuni după decizia curţii, fiind nevoit să adopte noi măsuri de reducere a cheltuielilor în zona transferurilor sociale. Bugetele companiilor de stat vor fi de asemenea reduse. Premierul a exclus varianta unor noi creşteri de taxe.

"Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un al doilea acord de bailout", a afirmat liderul portughez.

Pe lângă asigurarea creditorilor internaţionali că Portugalia va reuşi să respecte ţintele convenite în acord, Coelho trebuie să reziste presiunilor interne. Opoziţia a intensificat în ultimele zile presiunile pentru demisia guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.

Comisia Europeană a subliniat că Portugalia trebuie să respecte măsurile de austeritate convenite în acord.

"Orice îndepărtare de obiectivele din program, sau renegocierea acestora, ar neutraliza eforturile deja realizate de cetăţenii portughezi, mai precis creşterea încrederii investitorilor în Portugalia, şi ar prelungi dificultăţile presupuse de ajustarea fiscală", se arată într-un comunicat transmis duminică seară de CE.

Instituţiile financiare internaţionale au aprobat anul trecut prelungirea cu 2 ani, până în 2016, a termenelor până la care trebuie atinse principalele ţinte privind consolidarea finanţelor publice.

Economiştii estimează că respingerea celor 4 măsuri de austeritate, printre care se numără reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor din sistemul public, va cauza o pierdere de 1,3 miliarde euro pentru guvern, prin venituri nerealizate şi cheltuieli suplimentare. Suma reprezintă peste 20% din ţinta de reducere a deficitului bugetar convenită cu UE şi FMI.

Astfel, deficitul bugetar din acest an ar creşte la aproximativ 6,4% din PIB, faţă de ţinta de 5,5% convenită cu creditorii externi, care a fost deja ridicată în două rânduri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici