- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Portugalia va primi 78 de miliarde de euro de la FMI şi UE pentru un program de salvare
Portugalia a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) asupra unui program de salvare de 78 de miliarde de euro, cu o durată de trei ani, care acordă Lisabonei mai mult timp pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar.
Portugalia va primi 78 de miliarde de euro de la FMI şi UE pentru un program de salvare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu există programe de asistenţă socială care să nu pună condiţii", a declarat premierul demisionar Jose Socrates. El a precizat că programul convenit cu UE şi FMI acordă Portugaliei mai mult timp pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar decât a stabilit iniţial guvernul.
Planul este mai complex decât cel de 85 de miliarde de euro convenit pentru Irlanda sau decât cel de 110 miliarde de euro stabilit în luna mai a anului trecut pentru Grecia.
Portugalia se confruntă cu datorii ridicate ale sectorului public, probleme în sistemul bancar şi deficienţe structurale în economie, cu o piaţă a muncii rigidă şi un sistem de pensii costisitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
"Ajutorul Portugaliei cu siguranţă că nu este îndeajuns de bun. Dacă ai în vedere programele destinate Greciei, Irlandei şi acum Portugaliei, niciunul dintre acestea nu rezolvă problemele fundamentale", a afirmat Greg Salvaggio, analist la Tempus Consulting.
Negocierile pentru acord, purtate cu Banca Centrală Europană, Comisia Europeană şi FMI, au durat trei săptămâni. Planul stabileşte la 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB) ţinta de deficit bugetar pentru acest an, faţă de 4,6% din PIB cât se prevedea în planul de austeritate al Lisabonei. Pentru 2012 şi 2013, obiectivele au fost stabilite la 4,5% din PIB şi 3% din PIB.
Pachetul de ajutor include fonduri de până la 12 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar şi impune băncilor să-şi consolideze capitalul, potrivit unor surse oficiale apropiate situaţiei.
În Portugalia vor fi organizate pe 5 iunie alegeri parlamentare, după prăbuşirea guvernului în urma respingerii de către Parlament a unor măsuri de austeritate.
În aceaste condiţii, UE şi FMI au negociat programul destinat ajutării statului cu politicieni care speră să fie realeşi, iar actualul guvern va trebui să câştige sprijinul opoziţiei pentru ca acordul să fie adoptat.
Totodată, există riscul ca planul să nu fie agreat de toate ţările din zona euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate