- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poupet, BRD: Într-o lume perfectă, domnul Isărescu are dreptate, dar această lume nu este perfectă
Preşedintele-director general al BRD, Guy Poupet, a afirmat, referindu-se la declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căruia băncile vor avea mai multă lichiditate şi trebuie să reducă dobânzile, că "într-o lume perfectă" guvernatorul are dreptate, dar realitatatea nu este perfectă.
Guy Poupet (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
"Într-o lume perfectă, domnul Isărescu are dreptate, dar această lume nu este perfectă. Rata de referinţă nu este una operaţională, este una indicativă, dar dacă de mâine guvernatorul continuă să elibereze nişte rezerve de la bănci, asta ar fi foarte foarte folositor şi dacă vrea să o facă şi în monedă străină va fi şi mai folositor, dar înţelege că este dificil pentru că trebuie să păstreze şi rezervele la banca centrală", a declarat şeful BRD Groupe Societe Generale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Isărescu a declarat joi că băncile vor avea mai multă lichiditate şi va trebui să reducă dobânzile, odată cu venirea primăverii şi topirea zăpezilor.
Declaraţia sugerează că banca centrală va căuta să lase mai multă lichiditate în piaţa bancară, ceea ce se va realiza, cel mai probabil, printr-o reducere a rezervelor minime obligatorii în şedinţa de politică monetară din 29 martie.
"Împărtăşesc poziţia guvernatorului şi dacă aş fi guvernatorul băncii centrale aş vrea să transmit exact acelaşi mesaj. Cred că guvernatorul este în rolul său, când spune unde sunt aceşti bani de la bănci, trebuie să îi folosească şi astfel dacă avem mai mulţi bani de risc trebuie să reducem dobânda de politică monetară. Atâta timp cât inflaţia scade, rata de referinţă a băncii centrale scade, efectiv trebuie să reduci dobânda şi o vom face", a spus Poupet.
El a menţionat că fiecare bancă îşi stabileşte propria strategie şi că instituţiile de credit sunt în competiţie atât în ceea ce priveşte creditele cât şi depozitele.
"Banca trebuie să fie profitabilă, iar pentru a avea o anumită profitabilitate trebuie să menţii o oarecare marjă, iar astăzi dacă ai un cost ridicat al riscului singura cale ca să compensezi costul riscului este să majorezi comisioanele şi marja. În ceea ce priveşte comisioanele - trebuie să lansezi produse noi ca să atragi clienţi şi nu este atât de uşor astăzi, iar în ceea ce priveşte marja de interes ai volumul, dar volumul este limitat, sau creşti marja, în cazul în care nu reduci rata de dobândă", a mai spus Poupet.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO