- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poupet, BRD: Profitul din ultimul trimestru a fost mai redus din cauza reevaluării unor provizioane
Profitul net al BRD (BRD) a fost mai redus în ultimele trei luni ale anului comparativ cu media celorlalte trei trimestre din an din cauza reevaluării tehnice a unor provizioane, a declarat, luni, Guy Poupet, preşedintele-director general al băncii.
Banca a avut în ultimul trimestru un profit net de 26,4 milioane lei, de aproape şase ori mai redus decât media câştigului trimestrial din perioada ianuarie-septembrie, de 158 milioane lei.
În primul trimestru, BRD a înregistrat cel mai mare profit de anul trecut, de 200 milioane lei. În următoarele două trimestre câştigul a ajuns la 167 milioane lei, respectiv 107 milioane lei.
Astfel, BRD a înregistrat anul trecut un profit net de 500,5 milioane lei (118,9 milioane euro), cu 36% mai redus faţă de câştigul din 2009.
Întrebat despre cauzele reducerii profitului trimestrial în ultimele trei luni ale anului trecut de aproape şase ori faţă de media trimestrelor anterioare, Poupet a arătat că a fost vorba de o "reevaluare tehnică a provizioanelor", amintind, totodată, că banca a operat permanent pe parcursul anului trecut şi reevaluări ale garanţiilor.
Din date prezentate luni de BRD reiese că în ultimul trimestru costul riscului a crescut cu peste 50%, la 1,598 miliarde lei. La finalul primelor nouă luni provizioanele erau de 1,053 miliarde lei.
La nivelul sistemului bancar din România, provizioanele constituite de bănci au avansat anul trecut cu 57% la 23,5 miliarde lei, în timp ce creditele scoase în afara bilanţului şi urmărite în continuare s-au cifrat la 2,43 milliarde lei, similar cu nivelul din 2009.
Poupet estimează o plafonare a costului riscului în perioada următoare şi o posibilă reducere spre sfârşitul anului.
El a arătat că rata creditelor de performanţă la nivelul BRD se situează la 9,13% în timp ce media pe sistem se ridică la 12,85%.
Potrivit lui Poupet, începutul acestui an este în continuare dificil, iar sectorul public va juca un rol important în revenirea economiei şi reluarea creşterii.
Oficialul BRD nu exclude posibile deschideri de sucursale în cazuri punctuale, dacă vor exista oportunităţi, arătând că banca şi-a conservat reţeaua, iar anul trecut numărul de angajaţi la nivel de grup a crescut uşor, de la 9.080 la 9.192, după ce în 2009 a existat o reducere importantă, de aproape 400 persoane.
Investiţiile băncii au scăzut anul trecut cu 24%, la 130 milioane lei, faţă de 171 milioane lei în 2009, dintre care aproape jumătate au fost în domeniul IT, iar altele au fost şi în active imobiliare.
Potrivit celor mai recente raportări, un pachet de acţiuni reprezentând 59,36% din titluri este deţinut de Société Générale Paris. Printre cei mai mari acţionari ai BRD se numără cele cinci SIF-uri, care deţin cumulat aproape 20% din titluri.
Acţiunle băncii au fost suspendate de la tranzacţionare între orele 10:33 şi 12:00, pentru publicarea rezultatelor financiare. La ora 12:51, titlurile BRD erau tranzacţionate la 13,7 lei, preţ în creştere cu 0,22%, şi pe un rulaj de 286.000 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO