- Home
- Economic
- (12.09.2021, 23:50)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prăbuşirea gigantul imobiliar Evergrande bagă China în sperieţi
- Compania are peste 7 miliarde de obligaţiuni la scadenţă, iar încrederea băncilor şi a investitorilor se clatină zdravăn.
- Într-un editorial publicat în Financial Times, finanţatorul George Soros se teme de posibilitatea ca nu cumva criza Evergrande să declanşeze un colaps al întregului sector imobiliar chinez.
- În momentul naşterii uriaşilor privaţi în China, Xu Jiayin s-a avântat în afaceri imobiliare şi a înfiinţat, în 1996, grupul Evergrande.
Urmărește
11015 afișări
Prăbuşirea gigantul imobiliar Evergrande bagă China în sperieţi
Evergrande, cel mai mare gigant imobiliar din China, este la un pas de faliment. Ratingul său a fost retrogradat la CC de Fitch, echivalent cu „niveluri foarte ridicate de risc de credit” şi la CA de Moody's, sinonim cu „extrem de speculativ şi foarte aproape de obligaţiunile de default”.
Cu peste 304 miliarde de dolari datorii şi lucrări începute în 800 de complexe rezidenţiale niciodată finalizate, zvonurile s-au răspândit în ultimele zile că grupul intenţionează să nu mai plătească dobânzi pentru împrumuturi către două dintre băncile creditoare. Acţiunile au picat la bursă, după ce investitorii au lichidat masiv acţiunile companiei, care au scăzut deja cu 70% în decurs de un an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Autorităţile de reglementare au dat undă verde pentru renegocierea scadenţei datoriei contractate cu băncile şi cu alţi creditori. Dar este dificil ca acest lucru să fie suficient pentru ca Evergrande să se recupereze şi să poată rambursa cele 7,2 miliarde de obligaţiuni cu scadenţă în 2022.
Xu Jiayin a rămas orfan de mamă la un an
Povestea Evergrande este reprezentativă pentru istoria Republicii Populare Chineze din ultimele decenii. Xu Jiayin, care a rămas fără mamă când avea un an, îi place să-şi amintească că în copilărie mânca doar pâine şi cartofi şi purta haine pline de plasturi.
Suntem în China Revoluţiei Culturale, foarte diferită de cea pe care Xu a găsit-o în 1992 la Shenzhen. Chiar din capitala Guangdong, simbol al deschiderii, în acelaşi an, Deng Xiaoping relansează reformele. Este momentul naşterii uriaşilor privaţi.
Xu se aruncă în afaceri imobiliare şi, în 1996, a fondat Evergrande. Colosul actual a traversat două tendinţe istorice: urbanizarea şi creşterea rapidă a clasei de mijloc chineze. Cele 323 de case ale primului proiect Evergrande sunt vândute într-o jumătate de zi, iar compania construieşte 600.000 de apartamente pe an.
Grupul este listat la Hong Kong în 2009, strângând nouă miliarde de dolari. Evergrande devine cea mai mare companie imobiliară privată din ţară şi Xu devine cel mai bogat om din China.
În următorii ani, Evergrande investeşte în diverse sectoare, pentru a-şi diversifica activitatea: turism, apă îmbuteliată, vehicule electrice şi fotbal. Guangzhou F.C. este redenumit Guangzhou Evergrande şi începe să cumpere jucători internaţionali de top. Marcello Lippi şi apoi Fabio Cannavaro sunt angajaţi ca antrenori.
Rezultat: opt campionate în China au câştigat în nouă ani, două succese în Liga Campionilor din Asia. În octombrie 2017, Xu a fost încoronat „cel mai bogat om din Asia” cu o avere de 45,3 miliarde de dolari, care include un iaht de 60 de milioane de dolari şi un avion privat. Acum, acea avere a scăzut la aproximativ 9 miliarde.
Alţi doi giganţi au probleme
Primele semne ale problemelor pentru Evergrande încep. Ritmul nebunesc al construcţiilor a dus la acumularea unei datorii din ce în ce mai mare. Modelul de afaceri a implicat vânzarea de apartamente cu plată în avans pentru terminarea proiectelor.
Dar de ceva timp, gigantul se confruntă cu o puternică criză de lichiditate, atât de mult încât în 2020 a lansat reduceri la apartamente de 30%. Problemele s-au intensificat şi mai mult atunci când guvernul chinez a decis să ia măsuri decisive pentru a controla datoria companiei.
După lansarea unui plan de salvare la care Suning (proprietarul echipei de fotbal Inter Milano) a fost, de asemenea, obligat să participe, guvernul încearcă să înţeleagă modul în care poate proteja afacerea de bază a gigantului Evergrande, în timp ce alţi investitori privaţi ar putea viza achiziţionarea companiilor mai mici.
Dar pentru Beijing nu mai este momentul dezvoltării necontrolate, acum este nevoie să protejeze obiectivele pe termen lung. Alţi coloşi, precum Guangzhou R&F şi Fantasia Group, se confruntă, de asemenea, cu o scădere accentuată a randamentului obligaţiunilor lor.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46