Precizările ANPC la intrarea în vigoare a legii care limitează dobânzile IFN-urilor

Dacă valorile dobânzilor practicate de IFN-uri sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, aceastea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, precizează ANPC.

Urmărește
873 afișări
Imaginea articolului Precizările ANPC la intrarea în vigoare a legii care limitează dobânzile IFN-urilor

Precizările ANPC la intrarea în vigoare a legii care limitează dobânzile IFN-urilor

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă intrarea în vigoare, pe data de 11 noiembrie 2024, a Legii nr. 243/2024 prind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe. Actul normativ reglementează atât dobânzile creditelor ipotecare, cât şi ale celor de consum, oferite de instituţiile financiare nebancare (IFN). În cazul creditelor ipotecare pentru investiţii imobiliare, precizăm o prevedere a acestei legi:
• DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăşi cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”, potrivit unui comunicat de presă.

În cazul creditelor de consum, amintim, de asemenea, câteva dintre cele mai importante prevederi ale actului normativ: DAE (dobânda anuală efectivă) nu poate depăşi cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR. Prin excepţie de la această prevedere, au fost stabilite trei praguri, în cazul creditelor de consum, prin care valoarea totală plătibilă nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului concomintent cu: pentru creditele în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1 % pe zi, pentru creditele în valoare cuprinsă între 5.001-10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8 % pe zi, pentru creditele în valoare cuprinsă între 10.001-25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6 % pe zi.

„Intrarea în vigoare a acestei legi reprezintă un pas esenţial în consolidarea protecţiei consumatorilor din România, oferindu-le o susţinere palpabilă în faţa provocărilor costurilor de creditare. Prin implementarea unor reglementări clare şi stabilirea unor praguri echitabile, este garantat accesul consumatorilor la soluţii financiare corecte, la dobânzi competitive şi la o transparenţă deplină în relaţia cu instituţiile financiare nebancare. Respectarea drepturilor financiare ale consumatorilor nu este doar o responsabilitate juridică, ci şi un principiu fundamental de etică şi responsabilitate socială.” – Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.

Conform ANPC, dacă valorile dobânzilor sunt mai ridicate decât cele prevăzute anterior, aceastea trebuie reduse, la cererea consumatorilor, fie pe cale amiabilă, fie în urma apelării la instituţiile statului cu atribuţii în domeniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici