Prefab investeşte cinci milioane euro pentru o centrală de cogenerare la fabrica din Călăraşi

Producătorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH) va investi cinci milioane de euro într-o centrală de cogenerare la fabrica din Călăraşi, care va asigura necesarul de energie termică pentru sucursala de BCA a unităţii şi va permite livrarea a 4 MW în reţeaua naţională.

Urmărește
90 afișări

Sistemul va fi implementat până la jumătatea anului viitor de către grupul japonez Kawasaki, câştigătorul procesului de selecţie organizat de Prefab, a anunţat joi producătorul de materiale de construcţii, într-un comunicat.

Licitaţia a fost organizată la 7 aprilie.

"Prin acest demers, combinatul va obţine o rentabilitate de 30% în producţie şi costuri energetice, dar şi o înaltă eficienţă în utilizarea capacităţilor de producţie. Investiţia este realizată din fonduri proprii, urmând ca societatea să aplice pentru o finanţare europeană cu o co-participare de 50%", se arată în comunicat.

La licitaţie au participat patru instituţii financiare care şi-au manifestat intenţia de a finanţa acest proiect, respectiv Raiffeisen Bank, BRD, Unicredit Ţiriac şi BCR.

"După finalizarea proiectului, Prefab ar putea beneficia de un bonus de înaltă eficienţă energetică de 1,2 milioane euro pe an, timp de 11 ani. Suma este prevăzută de normele europene în domeniu şi este acordată de statul român fiecărei companii care îndeplineşe criteriile europene de utilizare a energiei produsă în sisteme de co-generare de înaltă eficienţă", se mai arată în comunicat.

Prin realizarea acestei investiţii, Prefab va deveni producător de energie pe piaţa autohtonă. Potrivit legislaţiei în vigoare, Prefab poate folosi 60% din producţia de energie în scop intern, restul fiind redirecţionată către reţeaua naţională.

Compania precizează că va lua măsuri de securitate suplimentare pentru acest proiect, similare cu cele din sistemul naţional.

"Estimăm că în perioada următoare vom implementa noi activitati pe platforma Prefab care să beneficieze de energia produsă prin acest sistem. Lucrăm la acest proiect de opt ani şi de-a lungul timpului am beneficiat de consultanţă externă din partea firmelor specializate. Pentru demararea sa am aşteptat instituirea unui cadru legislativ adecvat, realizat după integrarea în UE şi liberalizarea pieţei de energie" a declarat în comunicat Marian Petre Miluţ, preşedintele CA şi acţionarul majoritar al companiei.

El a mai spus că o mai mare flexibilitate din partea autorităţilor pentru încurajarea dezvoltării de proiecte de cogenerare ar putea determina investiţii semnificative în acest domeniu.

"În prezent ne confruntăm cu lipsa unor reglementări legislative, cu bariere birocratice pentru accesarea fondurilor europene şi nu în ultimul rând, cu întârzierea stabilirii bonusurilor de eficienţă energetică. Este important ca Parlamentul să urgenteze votarea şi punerea în aplicare a acestor legi", a mai spus Miluţ.

Compania a fost privatizată în 1998, iar din 2010 este listată la categoria I a BVB.

Prefab este controlată de Miluţ, care deţine prin firma Romerica Internaţional din Bucureşti 80,7% din acţiuni. În acţionariat se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4), cu aproape 13% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici