- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.07.2015, 10:02)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIERĂ în economia românescă de după 1989: Inflaţia anuală a devenit negativă în iunie
Preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.
Urmărește
2444 afișări
PREMIERĂ în economia românescă de după 1989: Inflaţia anuală a devenit negativă în iunie (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
Faţă de luna precedentă, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe când mărfurile nealimentare au fost mai scumpe în iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.
Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar şi mălaiul (-12%) şi laptele de vacă (-11,5%), iar cele mai mici scăderi de preţuri au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu excepţia produselor de panificaţie, asupra cărora nu s-au resimţit reduceri de preţuri semnificative, având în vedere că pentru acestea era aplicată deja cota redusă de TVA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
La produsele nealimentare, categoria "alte mărfuri nealimentare" a înregistrat preţuri mai mici cu 0,2%, iar detergenţii cu 0,03%. Pe de altă parte, cele mai mari creşteri s-au consemnat la autoturisme şi piese de schimb (+0,3%) şi ceasuri (+0,2%).
În ceea ce priveşte serviciile, preţurile în restaurante, cafenele şi cantine au scăzut cu 1,22%, iar la categoria "alte servicii" cu 1,06%. Pentru serviciile de apă, canal şi salubritate, tarifele au urcat cu 0,9%, pentru transportul interurban cu 0,6%, iar pentru serviciile de telefonie cu 0,5%.
Măsurate prin indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), preţurile au coborât cu 0,9% faţă de iunie 2014.
"Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor si băuturilori. Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că -3,5 puncte procentuale (calculată ca diferenţă între IPC şi IPC la taxe constante, indicele din urmă fiind calculat aplicând cota de TVA de 24%, valabilă in perioada de bază, la preţurile lunii iunie fară noua cotă de TVA) din scăderea cu -1,6% a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri şi sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Faţă de iunie anul trecut, preţurile alimentelor s-au redus cu 6,44%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,76%, iar tarifele serviciilor au crescut cu circa 2,5%.
Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0%-2,5% deţin o pondere de 42,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% reprezintă 20,9%.
"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2014 - iunie 2015) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,7%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1%", se notează în comunicat.
Comparativ cu decembrie 2014, alimentele au avut în iunie preţuri mai mici cu 6%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,6%, iar serviciile au avut tarife mai mari cu aproape 1,2%.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a anticipat marţi că datele asupra inflaţiei pentru iunie vor indica o reducere a preţurilor de peste două puncte procentuale comparativ cu luna precedentă, în timp ce indicele anual va coborî la peste -1%.
"Peste câteva zile o să apară indicele de inflaţie şi o să vedem acolo o scădere a preţurilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre şi nu prea greşim aici. Deci avem o scădere, într-o lună, de două puncte, într-un context în care s-a vorbit despre faptul că o să crească factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care în prezent este la 1 şi ceva la sută (1,2% în mai - n.r.), probabil se va duce la minus unu şi ceva la sută. Noi am mizat pe faptul că nu îi va intra în cap populaţiei că asta înseamnă deflaţie", a declarat Isărescu.
Citeşte şi:
Isărescu: Când se va publica inflaţia vom vedea o scădere a preţurilor de 2% într-o lună
Guvernatorul a reiterat explicaţia că deflaţia înseamnă scăderea continuă a preţurilor, care determină reducerea consumului, însă a arătat că în România consumul creşte anual cu 6%-7%.
În mai, preţurile de consum au urcat cu 0,5% faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,2% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,8% şi în urma majorării tarifelor la servicii cu 2,1%.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34