- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierii din cinci state au semnat acordul pentru Nabucco
Premierii României, Turciei, Austriei, Ungariei şi Bulgariei au semnat, luni, la Ankara (Turcia), acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco, conducta prin care vor fi transportate către Europa Centrală, prin Turcia, gaze naturale extrase din Asia Centrală.
Premierii din cinci state, printre care şi România, au semnat acordul pentru Nabucco
Cei cinci premieri au semnat şi Declaraţia politică pentru realizarea proiectului. Documentul a fost semnat şi de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
La ceremonie au participat ca observatori reprezentanţii Germaniei (implicată în realizarea proiectului), statelor din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, Statelor Unite, Federaţiei Ruse, Comisiei Europene, Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului.
Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri.
Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro.
Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.
Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014.
(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Ankara, Alexandru Moise)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO