Premierul Bulgariei susţine că UE şi SUA sprijină Nabucco "doar pe hârtie"
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat marţi, la Sofia, că Uniunea Europeană şi Statele Unite susţin proiectul gazoductului Nabucco "doar pe hârtie" şi nu fac suficiente eforturi pentru a-l realiza şi a reduce dependenţa "reală" a UE de gazele importate din Rusia.
Premierul Bulgariei susţine că UE şi SUA sprijină Nabucco "doar pe hârtie" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Borisov a afirmat că Bulgaria a obţinut deja finanţarea necesară tronsonului local al Nabucco şi este pregătită să înceapă lucrările de construcţie a gazoductului, însă "Bruxellesul nu face progrese".
"Toate ţările din Europa de Vest, alături de Statele Unite (..) au făcut proiectul o prioritate. Ceea ce văd eu însă este că proiectul este o prioritate doar în cuvinte. Am pus deoparte banii necesari şi putem începe chiar de mâine construcţia. Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să arate clar de ce proiectul este încă la punctul zero", a spus premierul bulgar, care găzduieşte la Sofia un summit pe teme energetice.
Proiectul Nabucco vizează transportul direct de gaze naturale extrase din regiunea Caspică şi Asia Centrală către statele Uniunii Europene, pentru a reduce dependenţa Europei de gazele importate din Rusia, care asigură în prezent circa 25% din necesarul blocului comunitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Gazoductul ar urma, conform proiectului, să parcurgă 3.300 de kilometri, tranzitând Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria către un hub de gaze naturale din Austria.
Costurile investiţiei sunt estimate la 7,9 miliarde de euro, iar proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş (TGN), OMV Austria (acţionarul majoritar al Petrom - SNP), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.
Termenele din proiect oferă anii 2014-2015 drept interval indicativ pentru primele transporturi de gaze naturale realizate prin gazoduct, care va avea o capacitate de circa 31 miliarde metri cubi pe an.
Cea mai dificilă problemă întâmpinată de proiect este asigurarea contractelor de furnizare de gaze naturale de la producătorii din regiunile amintite.
Deşi UE, ţările de tranzit şi companiile implicate în proiect au purtat discuţii pe această temă cu oficiali din Irak, Azerbaijan sau Turkmenistan, fiind analizat chiar şi Iranul drept posibil furnizor, consorţiul nu a încheiat încă niciun contract concret.
Unii analişti consideră că proiectul ar putea să nu fie realizat niciodată, în lipsa unor contracte de furnizare, notează Reuters.
Şeful consorţiului Nabucco, Reinhard Mitschek, prezent la Sofia, a declarat pentru Reuters că anticipează ca primele acorduri concrete de furnizare, cu Azerbaijanul şi Irakul, pentru cel puţin 8-10 miliarde metri cubi pe an, să fie semnate în această vară.
RWE a anunţat totodată că speră să asigure primele contracte angajante de furnizare în prima jumătate a acestui an.
Comisarul European pentru Energie, Guenter Oettinger, a declarat, la summit-ul de la Sofia, că sunt aşteptate progrese la proiectul Nabucco pentru acest an şi că potenţiali furnizori importanţi de gaze vor fi invitaţi în următoarele săptămâni la Bruxelles. Oettinger nu a făcut alte comentarii.
"Nabucco se va realiza şi se poate realiza dacă ajungem la o situaţie în care toate părţile implicate să aibă ce va de câştigat", a afirmat oficialul Comisiei Europene, executivul Uniunii Europene.
Oettinger a precizat că Nabucco rămâne principala prioritate a Uniunii Europene în domeniul gazelor, însă blocul ar putea susţine şi alte proiecte care dezvoltă coridorul de sud (de tranzit al gazelor naturale) şi "nu va sta în calea" proiectului South Stream, dezvoltat de grupul rus Gazprom şi cel italian Eni, potrivit AFP.
Proiectul South Stream are rolul de a elimina Ucraina de pe ruta de tranzit a gazelor ruseşti importate în Europa, dar este considerat de mulţi analişti şi observatori drept un concurent al Nabucco.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO