„Probabil unele acţiuni bancare vor fi naţionalizate. După restructurare, vom scoate aceste participaţii pe piaţă”, a spus Papandreou, la Bruxelles, după încheierea summit-ului liderilor europeni, citat de Bloomberg.
Premierul nu a dat detalii asupra băncilor care vor fi vizate de un program de naţionalizare sau despre nivelul unor eventuale participaţii.
Liderii europeni au convins deţinătorii privaţi de obligaţiuni să accepte o pierdere de 50% pe datoria Greciei şi au stabilit ca termen-limită mijlocul anului următor pentru atingerea unei rate de adecvare a capitalului de 9%. Băncile ar urma să încerce, în primă fază, să obţină fonduri de pe piaţă pentru a acoperi un deficit de capital, după care ar folosi fonduri publice de la guvernele naţionale sau fondul de urgenţă al zonei euro.
„Băncile elene vor ieşi din această situaţie cu o imagine foarte clară, fiind reorganizate astfel încât să fie bănci viabile fără probleme legate de riscurile datoriei elene”, a spus Papandreou.
Băncile europene vor fi nevoite să atragă capital suplimentar de 106 miliarde de euro, potrivit unor reglementări introduse ca răspuns la criza din zona euro, în timp ce băncile elene vor avea nevoie de circa 30 de miliarde de euro, potrivit Autorităţii Bancare Europene.
Reducerea valorii obligaţiunilor deţinute de inevstitorii privaţi face parte dintr-un al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia, care va include noi finanţări de 130 de miliarde de euro. Grecia a primit un prim pachet de ajutor extern de 110 miliarde de euro în mai 2010 de la statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.
Liderii europeni au fost pregătiţi pentru „o insolvenţă totală” a Greciei dacă investitorii privaţi ar fi rezistat reducerii cu 50% a valorii obligaţiunilor, a declarat premieurl luxemburghez, Jean-Claude Juncker.
În România sunt prezente mai multe instituţii de credit din Grecia. National Bank of Greece şi EFG Eurobank deţin Banca Românească, respectiv Bancpost, în timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank şi ATEbank desfăşoară operaţiuni sub brand propriu.