Premierul Emil Boc, mandatat de Guvern să semneze acordul pentru proiectul Nabucco
Guvernul a aprobat, duminică seara, memorandumul care acordă premierului Emil Boc mandatul de a semna din partea României, luni, la Ankara (Turcia), acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco şi Declaraţia politică a celor cinci state angajate în proiect.
Premierul Emil Boc, mandatat de Guvern să semneze acordul pentru proiectul Nabucco (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Şedinţa de guvern a durat aproximativ 30 de minute.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat că memorandumul a fost transmis, duminică seara, spre aprobare, preşedintelui Traian Băsescu.
"Executivul a aprobat forma finală a mandatului Guvernului, în vedrea semnării acordului interguvernamental privind proiectul Nabucco. Forma finală a mandatului a ţinut cont de ultimele negocieri care au avut loc în luna iunie între statele partenere cu privire la acest proiect. Memorandumul a fost trimis în această seară spre aprobare preşedintelui României. Mâine, la Ankara, acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat în numele României de către primul-ministru Emil Boc, conform memorandumului aprobat în şedinţa de astăzi a Executivului", a spus oficialul guvernamental.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Semnarea acordului interguvernamental este una dintre ultimele etape înainte de începerea procedurilor de atragere a finanţării şi demararea lucrărilor de realizare a proiectului.
Premierul Emil Boc a arătat că memorandumul, care va fi semnat şi de preşedintele Traian Băsescu, preia modificările apărute în această lună în ceea ce priveşte regimul fiscal al proiectului. Regimul fiscal face referire în principal la taxele de tranzit.
"Faţă de ultimul memorandum pe care l-am aprobat în Guvern, în baza negocierilor din luna mai, au intervenit, în luna iunie şi la începtul lunii iulie, negocieri punctuale pe câteva articole şi mai ales la regimul fiscal aplicabil acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida în formă finală memorandumul, astfel încât mâine (luni-n.r.) să fie semnat, evident şi după aprobarea lui de către preşedintele României", a spus Boc, la începutul şedinţei de guvern.
Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală.
Potrivit celor mai recente estimări, Nabucco va necesita investiţii în valoare totală de aproape opt miliarde euro.
Capacitatea Nabucco ar urma să se ridice la 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO