Premierul interimar i-a cerut ministrului Energiei să lămurească public problema de la Electrica

Premierul interimar, Sorin Cîmpeanu, i-a cerut, miercuri, ministrului Energiei, Andrei Gerea, să dea un comunicat prin care să clarifice "problema" de la Electrica, iar acesta a răspuns afirmativ, precizând totodată că măsura la care se face referire a fost luată în mod "public şi transparent".

Urmărește
1218 afișări
Imaginea articolului Premierul interimar i-a cerut ministrului Energiei să lămurească public problema de la Electrica

Premierul interimar i-a cerut ministrului Energiei să lămurească public problema de la Electrica (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Domnul ministru Gerea, avem o problemă la Electrica, vă rog să clarificaţi această problemă printr-un comunicat", i-a spus premierul interimar ministrului Energiei, Andrei Gerea, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului, iar acesta a răspuns afirmativ.

"Da, domnule prim-ministru, vom da un comunicat de presă. E vorba de o măsură luată în mod public şi transparent în urmă cu 45 de zile şi pentru a fi pusă în aplicare avem nevoie şi de votul altora", a explicat Gerea.

Acţionarii Electrica au aprobat, marţi, propunerea Ministerului Energiei schimbarea actului constitutiv al companiei pentru trecerea de la un Consiliu de Administraţie cu cinci membri la unul cu şapte membri. Decizia presupune demiterea actualului Consiliu şi numirea de noi membri. Statul deţine, prin Ministerul Energiei, o participaţie de 48,78% la Electrica, fiind cel mai mare acţionar.

Acţionarii au fost convocaţi pe 14 decembrie pentru a alege un nou Consiliu de Administraţie. Din actualul Consiliu de Administraţie fac parte Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michiel Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu.

Compania Electrica a fost listată la mijlocul anului trecut pe bursele de la Bucureşti şi Londra. Statul român a cedat astfel controlul companiei, rămânând cu o deţinere de 48,78%.

Potrivit Fredom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum, ministrul Energiei Andrei Gerea încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Anul trecut, România a listat la bursa din Londra compania Electrica. O listare de succes, care a reuşit să strângă 496 de milioane de euro, fonduri care ar fi trebuit investite pentru ca sistemul de furnizare a energiei electrice să funcţioneze şi pe viitor la standarde cel puţin rezonabile şi pentru a se dezvolta, spun ONG-urile.

Pentru a atrage încrederea investitorilor, România a promis managament profesionist şi urmărirea performanţei. Ministerul Energiei a numit după procedură, pe criterii de competenţă, membrii în Consiliul de Administraţie (CA), noii acţionari au numit persoane cu experienţă în domeniu, care au condus companii energetice mari din Uniunea Europeană. Noul Consiliu de Administraţie a propus proceduri de etică şi responsabilitate, a oprit investiţii inutile făcute doar pentru a se încasa comisioane şi a încercat să facă din Electrica o companie rentabilă, mai arată reprezentanţii societăţii civile.

"Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă „la ordine” pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii", spun în continuare ONG-urile.

Organizaţiile citate atrag atenţia că, în plus, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acţionar minoritar la Electrica, a propus marţi ca cei numiţi în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism şi integritate, dar propunerea a fost respinsă de ministerul condus de Andrei Gerea.

ONG-urile semnatare solicită viitorului Guvern să oprească acest proces, să renunţe la schimbarea componenţei CA şi să revină la numărul de cinci membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici