- Home
- Economic
- BRUXELLES, (13.10.2011, 13:44)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Irlandei: Europa nu ar trebui să ceară băncilor să accepte pierderi dincolo de Grecia
Europa nu ar trebui să ceară investitorilor privaţi să accepte pierderi pe datoriile de stat pentru alte ţări din zona euro, după Grecia, a declarat premierul irlandez Enda Kenny, încercând să calmeze temerile băncilor că alte state europene ar putea urma exemplul Atenei.
Urmărește
171 afișări
Premierul Irlandei: Europa nu ar trebui să ceară băncilor să accepte pierderi dincolo de Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oficialul este îngrijorat că introducerea devansată a Mecanismului European de Stabilitate, care ar fi însoţit de un cadru legislativ pentru intrarea în default (incapacitate de plată) a ţărilor din zona euro, va genera un val de incertitudine în pieţe privind intenţia Irlandei de a cere deţinătorilor de obligaţiuni guvernamentale să-i şteargă o parte din datorii.
"Am spus că, în privinţa ESM (European Stability Mechanism - n.r.), nu avem nicio obiecţie faţă de implementarea devansată, însă vrem să fie clar că implicarea sectorului privat este un motiv de îngrijorare pentru Irlanda, dar şi pentru alte ţări. Trebuie să fie clar că situaţia Greciei este exclusivă şi unică", a arătat premierul irlandez după o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Mecanismul European de Stabilitate reprezintă un program permanent menit să prevină falimentele de stat în zona euro, care ar trebui introdus până în 2013 sau chiar mai devreme, înlocuind Fondul European de Stabilitate Financiară, organism înfiinţat temporar cu obiectivul principal de a facilita contribuţia guvernelor din zona euro la cel de-al doilea pachet de finanţare externă, de 109 miliarde euro, convenit în iulie pentru Grecia.
Irlanda, care a fost nevoită anul trecut să încheie un acord de sprijin internaţional cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a insistat întotdeauna că îşi va plăti integral datoriile. Investitorii se tem însă că Dublinul ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare de la Mecanismul European de Stabilitate după ce acordul actual se va încheia, în 2013, situaţie care ar putea determina guvernul irlandez şi liderii europeni să ceară o contribuţie din partea creditorilor privaţi, ca în cazul Greciei.
Acordul încheiat în iulie pentru Grecia prevede în premieră participarea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni, care au acceptat să absoarbă o pierdere de 21% din obligaţiunile de stat greceşti care vor ajunge la maturitate până în 2020. În ultimele săptămâni s-a vorbit tot mai mult, în rândul politicienilor şi economiştilor din UE, dar şi în presa internaţională, de impunerea unor pierderi mai ridicate pentru investitorii privaţi în cazul Greciei, care ar putea ajunge la 50% din datorii.
Barroso a prezentat miercuri un plan amplu de combatere a crizei datoriilor de stat din zona euro, cerând printre altele devansarea introducerii Mecanismului European de Stabilitate şi sugerând că băncile ar putea fi nevoite să accepte pierderi mai mari pe obligaţiunile greceşti.
Devansarea implementării ESM a fost propusă iniţial de Germania, care dorea introducerea fondului în 2012, cu un an mai devreme.
Fondul va avea o bază de capital de 500 miliarde euro, cu caracter permanent, la care vor contribui statele din zona euro. Instituţia va putea interveni pe pieţe pentru a ajuta ţările cu probleme financiar-fiscale.
De asemenea, ESM va fi însoţit de primul cadru legislativ european care prevede modul în care va fi gestionată intrarea în default (incapacitate de plată) a unei ţări din zona euro. Unii investitori privaţi se tem că adoptarea acestei legislaţii ar anunţa noi pierderi pe obligaţiunile ţărilor de la "periferia" zonei euro.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe