Premierul italian: Cel mai mare risc pentru Europa este reprezentat de diviziunile dintre statele membre
Premierul italian Mario Monti a avertizat miercuri că criza datoriilor alimentează diviziuni periculoase şi resentimente între statele membre ale zonei euro, el avertizând că împărţirea ţărilor în "bune" şi "rele" este o eroare.
Premierul italian: Cel mai mare risc pentru Europa este reprezentat de diviziunile dintre statele membre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Monti a afirmat în Parlamentul European de la Strasbourg că deşi aşa-numitele state periferice sunt blamate pentru criza datoriilor, Franţa şi Germania au la rândul lor o responsabilitate majoră pentru diluarea regulilor fiscale ale uniunii monetare.
"Criza din zona euro a dat naştere prea multor resentimente şi a recreat prea multe stereotipuri, a împărţit Europa în ţări centrale şi periferice. Toate aceste categorii trebuie respinse cu hotărâre", a spus Monti.
El a arătat că Franţa şi Germania au stat la originea crizei în 2003, când, cu sprijinul Italiei, au demontat preactic regulile din Pactul de Stabilitate, din cauza propriei lor indicipline bugetare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
"Nu există buni şi răi în Uniunea Europeană", a susţinut premierul italian, respingând o populară împărţire a zonei euro în ţările nordince virtuoase şi cele risipitoare din sud, precum Grecia, care se luptă să scape de default (încetare de plăţi).
Monti a adăugat că toate statele din regiune trebuie să se simtă responsabile atât pentru ceea de s-a întâmplat în trecut cât mai ales pentru construirea viitorului.
Întrerupt frecvent de aplauze, Monti a spus că Europa trebuie să întărească disciplina bugetară, dar că aceasta trebuie însoţită de măsuri de susţinere a creşterii economice şi de îmbunătăţire a funcţionării pieţei unice europene.
Premierul italian a reiterat sprijinul său pentru obligaţiuni comune ale zonei euro, soluţie respinsă în prezent de Germania, şi a arătat că Europa ar trebui la un moment dat să excludă banii cheltuiţi pe investiţii publice din calcularea deficitelor bugetare.
El a apreciat faptul că performanţele bugetare sunt în prezent ajustate la efectele ciclurilor de afaceri, ceea ce este în avantajul statelor afectate de recesiune, precum Italia.
Economia Italiei s-a contractat cu 0,7% în trimestrul al patrulea al anului 2011 şi se anticipează că va rămâne în recesiune cea mai mare parte a acestui an.
Costul împrumuturilor Italiei a scăzut în ultima perioadă, dar acest fapt nu este inclus în estimările economice ale guvernului, care vizează echilibrarea bugetului până în 2013, ceea ce va contribui la compensarea declinului activităţilor economice, potrivit premierului.
Guvernul de la Roma anticipează pentru acest an o contracţie a PIB de 0,4%, dar estimarea este considerată nerealistă de majoritatea analiştilor.
FMI estimează un declin de 2,2% al economiei italiene, iar Banca Italiei de 1,2%-1,5%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace