- Home
- Economic
- BUDAPESTA, (02.09.2011, 13:10)
- Vlad Popescu ,
Premierul ungar avertizează populaţia: Aşteptarea unui franc elveţian mai slab ar fi o iluzie
Premierul ungar Viktor Orban a avertizat vineri populaţia că aşteptarea unui franc mai slab ar fi "o iluzie", iar partidul de guvernare va discuta în curând noi măsuri pentru a ajuta persoanele care au probleme cu creditele în monedă elveţiană, care s-a apreciat puternic.
Urmărește
582 afișări
Premierul ungar avertizează populaţia: Aşteptarea unui franc elveţian mai slab ar fi o iluzie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Creşterea puternică a francului a redus bugetele populaţiei ungare, puternic creditate în monedă elveţiană, şi ameninţă creşterea economică a ţării.
Orban a menţionat că aceia care s-au împrumutat în valută, atraşi de dobânzile scăzute şi de aşteptările optimiste privind aprecierea forintului înainte de criza financiară din 2008, se regăsesc acum într-o situaţie mai grea decât dacă s-ar fi împrumutat de la început în forinţi, la dobânzile ridicate presupuse de moneda locală.
"Nu merită speculat că situaţia lor se va îmbunătăţi, din cauza evenimentelor din economia europeană. Dimpotrivă, situaţia este pe cale să se înrăutăţească", a declarat Orban într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
El a afirmat că partidul Fidesz va discuta săptămâna viitoare noi măsuri de sprijin pentru persoanele care au credite în franci.
Francul elveţian este considerat un activ cu randament scăzut, însă foarte sigur în raport cu alte investiţii. Speriaţi de criza datoriilor de stat din zona euro, de situaţia economică incertă din SUA şi de posibilitatea unei noi runde de recesiune mondială, investitorii au retras masiv în acest an banii din acţiuni, mărfuri, valute şi alte active volatile, intrând puternic pe aur, franci elveţieni şi yeni japonezi.
Anterior, criza financiară mondială declanşată în 2008 a determinat investitorii să se refugieze în franci, aur şi yeni, cele trei active fiind pe un trend ascendent puternic în ultimii trei ani.
Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unităţi în perioada 2006-2008 la peste 180 unităţi la sfârşitul anului 2009, 222 unităţi la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unităţi la sfârşitul lunii iulie. În august, francul s-a apreciat la peste 250 de forinţi, odată cu volatilitatea extremă resimţită în prima parte a lunii pe pieţele financiare, după reducerea ratingului de credit al SUA de către Standard & Poor's.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe