Informatorul cere 2,5 milioane euro pentru a divulga datele confidenţiale, iar anchetatorii din domeniul fiscal din Germania estimează că încheierae cu succes a investigaţiei ar aduce statului un beneficiu de 100 milioane de euro, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Handelsblatt scrie că situaţia s-a creat în jurul unor conturi constituite în principal la grupul financiar UBS.
Cazul riscă să genereze o nouă criză a secretului bancar, între Elveţia şi Germania. Guvernul Elveţiei a subliniat că datele sunt „bunuri furate”, iar achiziţia lor ar fi ilegală, potrivit The New York Times.
Dacă Germania „s-ar coborî la cumpărarea unor bunuri furate”, atunci încrederea Elveţiei în Germania ar fi zdruncinată, a declarat duminică ministrul elveţian al Apărării, Ueli Maurer, la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, scrie NY Times.
Şi alţi lideri politici, inclusiv preşedintele Elveţiei, Doris Leuthard, şi mai mulţi bancheri au avetizat Germania că nu ar trebui să cumpere informaţiile, notează Reuters.
UBS a anunţat că nu are cunoştinţă de existenţa acestor informaţii sau de situaţie.
„În acest moment, aceste informaţii sunt simple speculaţii”, a arătat banca într-o poziţie oficială.
Un reprezentant al ministerului german al Finanţelor a refuzat să comenteze informaţiile apărute duminică şi luni în presă, însă a adăugat că „abordarea” unor astfel de chestiuni s-ar încadra în responsabilităţile landurilor germane.
Mnistrul Apărării din Germania, Karl-Theodor zu Guttenberg, un aliat puternic al cancelarului Angela Merkel, a declarat că guvernul ar trebui să-şi verifice atent dreptul legal de a cumpăra astfel de date.
„Am o problemă cu oferirea de bani în schimbul unui lucru care a intrat în posesia cuiva într-o manieră îndoielnică din punct de vedere juridic”, a arătat acesta.
Membrii opoziţiei au încurajat însă guvernul să cumpere datele, „în numele contribuabililor cinstiţi”.