Comitetul Nobel a apreciat contribuţia lor la înţelegerea modului în care instituţiile modelează dezvoltarea economică, notează CNN.
„Laureaţii au arătat că o explicaţie pentru diferenţele în prosperitatea ţărilor o reprezintă instituţiile societale care au fost introduse în timpul colonizării,” a declarat comitetul.
Acemoglu, profesor turco-american la MIT, şi Robinson, profesor britanic la Universitatea din Chicago, au argumentat în cartea lor „Why Nations Fail” (2012) că bogăţia naţiunilor depinde de instituţiile lor politice şi economice. Ei au comparat nivelul de trai din două oraşe numite Nogales – unul în Arizona şi altul în Mexic – pentru a ilustra acest concept.
„Ţările care au dezvoltat instituţii incluzive au devenit în timp prospere, în timp ce cele care au dezvoltat instituţii extractive au cunoscut o creştere economică scăzută persistentă”, a explicat comitetul, rezumând concluziile cercetării laureaţilor.
Anul trecut, premiul a fost câştigat de Claudia Goldin pentru cercetările sale care au scos la iveală motivele diferenţelor de gen în ceea ce priveşte participarea la forţa de muncă şi veniturile.