- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.10.2018, 11:19)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinte Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară AVERTIZEAZĂ: Până în decembrie preţul pâinii ar putea creşte cu 20%. Urmează laptele, carnea, legumele
Preţul pâinii ar putea să crească între 15-20% până în decembrie, influenţat de producţia grâului din acest an, care în unele zone ale ţării a fost afectată de vremea capricioasă, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Urmărește
630 afișări
Foto: Pixabay
„Preţul pâinii din România este un preţ ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei - 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Indutria Alimentară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Problema noastră însă nu este asta, faptul că pentru o pâine de 1 leu vom ajunge poate să plătim 1,2 de lei, nu ar reprezenta o diferenţă foarte mare în buzunar. Problema noastră este că veniturile nete sunt foarte mici. Dacă la un neamţ o creştere de 10 cenţi nu înseamnă nimic la salariul său de 2.000 de euro, însă la noi 10 cenţi sau 40 de bani înseamnă foarte mult”, adaugă Dragoş Frumosu.
Reprezentantul sindicatelor spune că România importul de produse congelate reprezintă 3-4% din totalul produselor de panificaţie, ceea ce creează o problemă producătorilor din sector. „În supermarket-uri şi hypermarket-uri există aceste pâinici congelate, pe care le găseşti în majoritatea timpului majoritatea calde şi tentante pentru cumpărători. Aceste 3-4 procente poate nu reprezintă la prima vedere mult foarte mult, însă annual acestea pot reprezenta câteva mii de tone”, spune Frumosu.
De asemenea, liderul sindicatelor din industria alimentară spune că în România se aşteaptă creşteri de preţ şi la lapte, carne sau legume.
„La lapte este o creştere de 8% care este parţial nejustificată, dar dacă discutăm depre lapte şi despre o astfel de creştere trebuie să discutăm că în alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde preţul a scăzut cu 12%, ori de ce în România există această creştere iarăşi este un lucru pe care nu pot să mi-l explic în mod direct”, spune Frumosu.
De asemenea, spune Dragoş Frumosu, România importă circ a 25% din laptele pentru procesare. „Până nu demult justificarea importului de lapte, deşi avem potenţial, era că laptele importat este mai ieftin decât cel produs aici, în condiţiile în care fermierii primeau un preţ de nimic”, menţionează sursa citată.
În privinţa legumelor, creşterea de preţ este justificată, spune liderul sindicatelor din industria alimentară, prin faptul că volumul importurilor creşte în perioada „moartă” din punct de vedere al producţiei. „La legume lucrurile stau puţin dierit. În perioada aprilie-mai până în octombrie importurile scad, din octombrie-martie importăm peste 80% din legume şi fructe”, spune Dragoş Frumosu.
Institutul Naţional de Statistică arată că în primele nouă luni din acest an, preţurile cartofilor au crescut cu peste 20%, iar producătorii spun că acesta reprezintă pentru ei „preţul corect”, iar fluctuaţia de preţ este urmarea fenomenelor meteorologice schimbătoare din timpul vegetaţiei.
„Preţul a crescut în mare parte din cauza primei parte a secetei din luna mai care a fost exact în timpul vegetaţiei, iar cartofii care nu au fost irigaţi nu au avut posibilitatea să se dezvolte, deci vegetaţia a fost pur şi simplu oprită, iar pe de altă parte în luna iunie-iulie au fost foarte multe ploi, iar din această cauză cartoful a fost afectat de foarte multe boli dăunătoare”, a declarat pentru MEDIAFAX Kiss Bartha, proprietarul producătorului de cartofi Solfarm Covasna.
„Preţul de anul acesta este cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut, de la 1 leu. Noi producătorii spunem că în comparaţie cu costurile pe care le avem, care pot să fie şi de 25.000 de lei pe hectar, noi credem că acesta este un preţ corect şi cam aşa ar fi corect tot timpul”, sune Kiss Bartha.
În privinţa cărnii de porc, preşedintele sindicatelor din industria alimentară spune că importurile vor creşte la peste 80% din cauza pestei porcine africană. „Dacă importăm acum 2-3 ani cam 70% din necesarul de carne pentru consum şi procesare, din dezvoltarea fermelor din România până la apariţia pestei porcine africane scăzuse importurile la 55% şi era un lucru pozitiv, iar în perioada următoare preconizez că vom importa peste 80%”, a precizat pentru MEDIAFAX Dragoş Frumosu.
Preţurile de consum în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017 au crescut 5%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit aceluiaşi comunicat, preţul cartofilor a crescut cu 22,41% în septembrie 2018 faţă de decembrie 2017, conservele şi legumele cu 11,89%, laptele cu 2,47%, produsele de morărit cu 2,74%, în timp ce ouăle au scăzut cu 26,19%.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele