Preşedinte patronat: Când eşti abandonat de propriul stat, foarte mulţi vor închide şi foarte mulţi vor pleca din ţară

  • Pentru mulţi dintre antreprenori, businessul a murit în totalitate
  • Obţinerea unei certificări pentru a produce măşti şi echipamente medicale pentru spitale durează 6 luni
  • rmele vor să îşi pună la dispoziţie capacităţile de producţie pentru a produce măşti şi echipamente pentru statul român. Ele nu au fost luate în considerare
Urmărește
812 afișări
Imaginea articolului Preşedinte patronat: Când eşti abandonat de propriul stat, foarte mulţi vor închide şi foarte mulţi vor pleca din ţară

Preşedinte patronat: Când eşti abandonat de propriul stat, foarte mulţi vor închide şi foarte mulţi vor pleca din ţară

Mulţi producători locali de îmbrăcăminte au început să producă măşti pentru a supravieţui. Pentru mulţi dintre ei, businessul a murit în totalitate.
 
„În ultima perioadă, doar asta producem, asta vindem, nu ne îmbogăţim, este pur şi simplu ca să nu închidem atelierul şi să nu trimitem oamenii în şomaj”, a declarat un producător local de haine.
 
Mulţi donează măşti sau echipamente spitalelor, dar ei nu pot vinde spitalelor, pentru că firmele au nevoie de certificări pentru măşti sau pentru celelalte produse destinate utilizării medicale. Oamenii din spitale, indiferent dacă sunt doctori sau pacienţi, cumpără măşti, combinezoane şi halate din banii proprii, pentru că producătorii locali nu pot produce pentru spitale. De ce? Ei au nevoie de certificări speciale pentru a face astfel de produse, iar o certificare se obţine, în România, în 6 luni.
 
„Independent, fiecare dintre noi încearcă să facă ceva, în condiţiile în care certificările măştilor vor dura minimum 6 luni,  dar după 6 luni, noi vom fi necompetitivi, pentru că trebuie să treci personalul să producă de la rochii de seară sau de la rochii de mireasă, el trebuie să se recalifice. Vom deveni necompetitivi în comparaţie cu Turcia sau cu China.”, a declarat Clara Rotescu, Preşedintele Federaţiei Române de Design Vestimentar şi Accesorii.
 
În Franţa, obţinerea certificatului se face în 24 de ore, pe o platformă online, iar maştile sunt acceptate de către statul francez. În Italia durează fix cât dai o declaraţie pe proprie răspundere cum că unitatea de producţie realizează măşti sau echipamente medicale pentru statul italian. Imediat, compania primeşte documentele de care are nevoie. Sunt alocate 50 de milioane de euro pentru acest program. În Spania, într-o singură noapte, toate fabricile şi atelierele de industrie textilă şi de producţie de cosmetice au fost certificate, iar statul a încheiat contracte cu aceste firme pentru furnizarea de biocide, dezinfectanţi şi  echipamenter de protecţie medicală.
 
„Una dintre colegele noastre s-a oferit să certifice toate firmele din România pe platforma folosită în Franţa, pentru că dacă vom primi certificat din Franţa, vom fi buni”, a spus Clara Rotescu, preşedintele Federaţiei Române de Design Vestimentar şi Accesorii.
 
De asemenea, mulţi producători locali de accesorii şi haine vor să ajute statul, vor să ajute sistemul sanitar. Clara Rotescu, preşedintele Federatiei Române de Design Vestimentar şi Accesorii, a declarat pentru MEDIAFAX, că Asociaţia Română de Design care reprezintă 178 de firme a solicitat în repetate rânduri ministrului economiei o întâlnire, pentru că firmele vor să îşi pună la dispoziţie capacităţile de producţie pentru a produce măşti şi echipamente pentru statul român. Ei nu au fost luaţi în considerare, nu au primit niciun răspuns. Nicio întreprindere nu a fost sunată, nici măcar fabricile care au o forţă de muncă puternică.
 
De asemenea, unul dintre cele mai importante programe pentru firmele româneşti a fost inchis. Este vorba de Programul Naţional de Export. Închiderea programului înseamnă dispariţia brandurilor româneşti la export.
 
În perioada 21-31 martie, exporturile s-au redus cu 2,5%,o reducere mică faţă de probabila prăbuşire ce o va consemna INS peste 2 luni privind expediţiile în ţările UE, ceea ce înseamnă că piaţa EXTRA-UE este încă activă. Această piaţă a fost nesusţinută în ultimii ani, exporturile României fiind concentrate în proporţie de peste 75% în UE, ceea ce ne dovedeşte acum pericolul de a depinde doar de o singură piaţă, potrivit ANEIR.
 
Săptămâna viitoare, Federaţia Română de Design Vestimentar şi Accesorii va înainta o solicitare către Premierul Ludovic Orban pentru ridicarea suspendării Programului Naţional de Export. Firmele îşi doresc să meargă la târguri din nou, începând cu luna septembrie.
 
,,Noi lucrăm la un proiect pentru Timişoara, în care vom dona spitalului din Timişoara măşti,  şi satelor afectate din jurul Aradului. Fiecare dintre noi încercăm să ajutăm cum putem în această perioadă, dar vrem să fim şi ajutaţi ca să putem ajuta eficient. De ce să se cumpere din China, când statul putea reindustrializa fabricile din România, ca să se producă. În România putem produce absolut orice”, a declarat a spus Clara Rotescu.
 
Piaţa de design vestimentar valora câteva zeci de milioane de euro minimum. Piaţa de bridal era undeva la 30-40 de milioane de euro, iar cea de design pe rochii de seară, ready to wear, bijuterii, în jurul a 100-150 de milioane de euro.
 
„Acum suntem aproape 80% închişi. Cunosc firme care făceau în jur de 400.000 de euro doar pe piaţa internă, în 2-3 luni, iar acum nu mai au nicio comandă. Lucrează măşti cu 1,5 lei manopera, pe care încearcă să le vândă online sau la diverşi distribuitori.” a spus Clara Rotescu.
 
Ce trebuia făcut?
 
Preşedintele Federaţiei Române de Design Vestimentar şi Accesorii este de părere că trebuia să existe o consultare generală, trebuiau găsite soluţii pentru că „noi suntem deschişi, suntem tineri, putem să ne pliem, înţelegem situaţii, dar atunci când eşti abandonat de propriul stat, foarte mulţi vor închide şi foarte mulţi vor pleca din ţară. Va fi un dezastru.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici