- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.02.2016, 11:22)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu: Dosarul instrumentat de DNA este "kafkian", refuz să-mi dau demisia. Cioloş a confirmat că îl va demite
Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, a refuzat, joi, cererea ministerului Finanţelor de a-şi prezenta demisia, calificând dosarul DNA în care este urmărit penal pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, alături de vicepreşedintele Mihai Gogancea-Vătăşoiu, drept "kafkian".
Urmărește
5406 afișări
Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu: Dosarul instrumentat de DNA este "kafkian", refuz să-mi dau demisia (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
Cioloş, întrebat dacă îl va demite pe Gelu Diaconu: Sigur
Premierul Dacian Cioloş a confirmat joi că îl va demite pe preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, precizând că aşteaptă o propunere de înlocuire de la ministrul de Finanţe.
Primul-ministru a subliniat că ''este important să nu menţinem o stare de ambiguitate la ANAF'', pentru ca aceasta să rămână o ''structură credibilă''.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
El a arătat că actualul preşedinte al ANAF trebuie să îşi clarifice situaţia în justiţie.
''Dânsul a fost numit, nu a luat postul prin concurs. E un post de secretar de stat, e numit şi nu asta e problema. Eu am avut o discuţie cu dânsul dimineaţă, mi-a explicat motivele pentru care dânsul consideră că nu e vinovat, mi-a explicat şi faptul că ANAF e într-un proces sau continuă un proces de restructurare, de întărire a capacităţii administrative, iar eu i-am spus că tocmai de aceea cred că problema pe care dânsul şi vicepreşedintele o au în raport cu DNA nu trebuie transferată asupra ANAF. În condiţiile acestea eu i-am spus că cel mai bine e ca dânsul să plece şi mi-a spus că a înţeles chestia aceasta. Nu i-am cerut demisia, nu mi-a spus că îşi dă demisia, pentru că nu asta este chestia esenţială. Nu trebuie să ceară (să fie demis – nr.)'', a afirmat şeful Executivului.
El a insistat asupra faptului că ''nu trebuie să confundăm o instituţie cu nişte oameni''.
''Da, sigur îl voi demite. Aştept să vina doamna ministru cu variantele pe care vrea să mi le propună şi vom lua o decizie'', a conchis Cioloş.
Gelu Diaconu refuză să îşi prezinte demisia
"După cum cunoaşteţi, ieri (miercuri, n.r.), mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului. Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. (...) În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a declarat Diaconu, într-un comunicat de presă transmis de ANAF.
Şeful ANAF afirmă că singura acuzaţie care i se aduce lui cât şi vicepreşedintelui ANAF "este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice".
"Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii", afirmă Diaconu.
"Am aflat cu stupoare că domnul procuror Ţuluş apreciază că am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrâns de câteva sute de persoane pentru nişte sume de sute de mii de ori mai mici decât cele pe care le-ar fi plătit parinţii copiilor şi bătrânii cu dividende de 2-3 lei rezultate din acţiunile deţinute în urma vestitei cuponiade. În plus, reamintesc faptul că solicitarea de remediere a acestei aberaţii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului şi a ministrului de Finanţe de la acea vreme", se arat în comunicat.
De asemenea, reprezentaţi ai instituţiilor care au propria Casă de Sănătate pentru Ordine Publică, Siguranţă Naţională şi Autorităţi Judecătoreşti au atras atenţia în mod imperativ că, în urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajaţii acestora să fie desconspirată, în relaţia cu Fiscul.
"Revenind la logica kafkiană a organului de cercetare penală, opinia publică trebuie să ştie că acesta consideră că nu trebuia să suspendăm prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii şi persoane cu venituri modice întrucât nu există un temei legal, făcând totodată o banală confuzie în ce priveşte diferenţa dintre suspendare emiterii unui titlu de creanţă şi anularea unei creanţe bugetare, apanaj al iniţiativelor legislative ale MFP şi ale Guvernului. Şi, pentru ca absurdul nu se opreşte aici, informez pe această cale opinia publică ca Direcţia Antifraudă a sprijinit în mod activ DNA exact în instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de către această grupare", a spus Diaconu.
De asemenea, în aceeaşi perioadă exista pe procedura de avizare în Ministerul Finanélor Publice, care are drept de iniţiativă legislativă şi nu ANAF, aşa cum eronat apare în comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau să rezolve această anomalie fiscală.
Oficialul ANAF afirmă că în perioada următoare va lucra "împreună cu echipa ANAF" la documente care vor fi depuse la Parchet şi făcute publice.
"Subliniez faptul că în tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infracţional vizat de procurori. Astăzi, şi în zilele următoare, lucrez împreună cu echipa ANAF la întocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului şi pe care îl vom face public. În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri", a spus el.
Şeful ANAF atrage atenţia factorilor de decizie că ANAF se află în mijlocul unei perioade critice a existenţei sale, fiind instituţia căreia i se datorează în proporţie de peste 70% relaxarea fiscală şi stabilitatea macrobugetară a statului român.
"Consider că este inacceptabil ca, fie din rea credinţă, neştiinţă sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o instituţie de importanţa ANAF să poată fi destabilizată, punând în pericol ţinta de deficit structural şi întreaga securitate economică a României", a spsus el.
Preşedintele ANAF afirmă că are încredere în CSM şi DNA şi că va urmări cu atenţie rezolvarea "cu celeritate şi în deplină legalitate a dosarului".
Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia preşedintelui ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, şi a vicepreşedintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, după ce aceştia au fost puşi sub acuzare de către DNA în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.
Ea a subliniat că activitatea ANAF se desfăşoară normal, ceea ce este cel mai important lucru în acest moment.
Diaconu şi Gogancea-Vătăşoiu sunt urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, în dosarul parlamentarilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, a transmis DNA. Preşedintele ANAF a stat miercuri circa o oră la sediul DNA.
DNA a cerut miercuri încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani.
Deputatul PSD Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor, toate în formă continuată.
Deputatul Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată".
"În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor", notează DNA.
Instituţia susţine că "aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa".
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi Gheorghe Ivan, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi", Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului "Acces pe piaţa muncii - O şansă pentru tine" şi Irina Valeria Radu, manager general al Asociaţiei Partida Romilor "Pro Europa".
Potrivit comunicatului DNA, ca urmare a "demersurilor iniţiate de deputatul Păun Nicolae şi mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, preşedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Ştefan, împreună cu vicepreşedintele A.N.A.F., Gogancea-Vătăşoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 şi A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenţii civile la Asociaţia Partida Romilor şi notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuţii. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligaţie de plată".
Circularele respective au fost emise cu încălcarea dispoziţiilor legale, arată procurorii DNA. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, "prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012", fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuţiilor.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe