- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.03.2014, 19:29)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele ANRE: Scăderea preţului la energie, dacă va continua scăderea preţului la bursă
Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat, luni, că există posibilitatea ca de la 1 iulie sau de la 1 octombrie să fie revăzute taxele în sensul scăderii preţului la energie electrică dacă va continua scăderea preţului pe bursă.
Urmărește
458 afișări
Preşedintele ANRE: Scăderea preţului la energie, dacă va continua scăderea preţului la bursă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
"Pentru energia electrică suntem într-o situaţie bună, pentru că programul de liberalizare a preţurilor s-a finalizat la 1 ianuarie 2014. Au mai rămas consumatorii casnici, care au o perioadă de câţiva ani de zile, până în 2017, să ajungă la o dereglementare totală. Acest lucru se produce anual printr-o dereglementare a consumului din sectorul reglementat de câte 20%. Practic, nu aş dori să se înţeleagă că avem în veder creştere de 20% a preţului la energie electrică, este vorba că anumite cantităţi în proporţie de 20% să vină în sectorul concurenţial", a explicat Havrileţ, întrebat care este calendarul preţului la energie electrică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Havrileţ a mai spus că "având în vedere evoluţia favorabilă a preţului, în sensul descreşterii acestuia la energie electrică, practic fiecare dereglementare nu s-a soldat cu nicio creştere la populaţie".
El a mai arătat că de la 1 aprilie nu va fi nicio creştere a energiei electrice şi că la 1 iulie va fi o dereglementare cu 10%, "dar având în vedere preţul bun al energiei electrice, a faptului că producătorii de energie electrică sunt într-o situaţie favorabilă, sezonul bun al Hidroelectrica, care va asigura într-o bună măsură consumul din sectorul casnic, nu se are în vedere nicio creştere".
Întrebat dacă vor putea fi scăderi ale preţului energiei, dacă preţul pe bursă este în continuare scăzut, Havrileţ a spus: "Există şi această posibilitate ca de la 1 iulie sau 1 octombrie să revedem taxele dacă există posibilitatea în sensul scăderii".
Întrebat în legătură cu marii consumatori industriali care cer o blocare a creşterii preţului la gazele naturale, Havrileţ a arătat că aceste companii acţionează în sectorul liber al pieţei gazelor naturale, "acolo unde preţurile se formează prin negociere directă, iar creşterea etapizată a preţului la gazele naturale se referă doar la piaţa reglementată".
"Este o piaţă în care există circa 15% din consumatorii noncasnici. Aceşti consumatori vor avea o creştere de preţ cu 5% la 1 aprilie, dar au posibilitatea ca, în 3 săptămâni, să-şi schimbe furnizorul şi să aleagă un preţ mai bun", a mai spus el. "Eu consider că în piaţa liberă pe care operează marii consumatori vor fi preţuri sub cele din calendarul pentru piaţa reglementată", a adăugat Havrileţ.
Întrebat în legătură cu certificatele verzi, Havrileţ a precizat că pentru certificatele verzi plata va fi similară cu cea de anul trecut sau mai scăzută cu 2-3%, adăugând că cota prezentată Ministerului Energiei este de 11,1% şi este egală cu cea de anul trecut. "La consumatorul final nu va creşte şi din estimările noastre ar trebui să scadă cu un procent mic, dar să scadă", a mai spus el.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului