Preşedintele ANRE: Scăderea preţului la energie, dacă va continua scăderea preţului la bursă

Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat, luni, că există posibilitatea ca de la 1 iulie sau de la 1 octombrie să fie revăzute taxele în sensul scăderii preţului la energie electrică dacă va continua scăderea preţului pe bursă.

Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ANRE: Scăderea preţului la energie, dacă va continua scăderea preţului la bursă

Preşedintele ANRE: Scăderea preţului la energie, dacă va continua scăderea preţului la bursă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Pentru energia electrică suntem într-o situaţie bună, pentru că programul de liberalizare a preţurilor s-a finalizat la 1 ianuarie 2014. Au mai rămas consumatorii casnici, care au o perioadă de câţiva ani de zile, până în 2017, să ajungă la o dereglementare totală. Acest lucru se produce anual printr-o dereglementare a consumului din sectorul reglementat de câte 20%. Practic, nu aş dori să se înţeleagă că avem în veder creştere de 20% a preţului la energie electrică, este vorba că anumite cantităţi în proporţie de 20% să vină în sectorul concurenţial", a explicat Havrileţ, întrebat care este calendarul preţului la energie electrică.

Havrileţ a mai spus că "având în vedere evoluţia favorabilă a preţului, în sensul descreşterii acestuia la energie electrică, practic fiecare dereglementare nu s-a soldat cu nicio creştere la populaţie".

El a mai arătat că de la 1 aprilie nu va fi nicio creştere a energiei electrice şi că la 1 iulie va fi o dereglementare cu 10%, "dar având în vedere preţul bun al energiei electrice, a faptului că producătorii de energie electrică sunt într-o situaţie favorabilă, sezonul bun al Hidroelectrica, care va asigura într-o bună măsură consumul din sectorul casnic, nu se are în vedere nicio creştere".

Întrebat dacă vor putea fi scăderi ale preţului energiei, dacă preţul pe bursă este în continuare scăzut, Havrileţ a spus: "Există şi această posibilitate ca de la 1 iulie sau 1 octombrie să revedem taxele dacă există posibilitatea în sensul scăderii".

Întrebat în legătură cu marii consumatori industriali care cer o blocare a creşterii preţului la gazele naturale, Havrileţ a arătat că aceste companii acţionează în sectorul liber al pieţei gazelor naturale, "acolo unde preţurile se formează prin negociere directă, iar creşterea etapizată a preţului la gazele naturale se referă doar la piaţa reglementată".

"Este o piaţă în care există circa 15% din consumatorii noncasnici. Aceşti consumatori vor avea o creştere de preţ cu 5% la 1 aprilie, dar au posibilitatea ca, în 3 săptămâni, să-şi schimbe furnizorul şi să aleagă un preţ mai bun", a mai spus el. "Eu consider că în piaţa liberă pe care operează marii consumatori vor fi preţuri sub cele din calendarul pentru piaţa reglementată", a adăugat Havrileţ.

Întrebat în legătură cu certificatele verzi, Havrileţ a precizat că pentru certificatele verzi plata va fi similară cu cea de anul trecut sau mai scăzută cu 2-3%, adăugând că cota prezentată Ministerului Energiei este de 11,1% şi este egală cu cea de anul trecut. "La consumatorul final nu va creşte şi din estimările noastre ar trebui să scadă cu un procent mic, dar să scadă", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici