- Home
- Economic
- NEW YORK, (22.03.2013, 18:44)
- Anca Dumitrescu
Preşedintele Băncii Centrale Europene, în 2008: Adoptarea euro protejează Cipru de turbulenţele financiare internaţionale
Euro va proteja Cipru de turbulenţele financiare, spunea în 2008 preşedintele de atunci al Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, în discursul ocazionat de intrarea ţării în uniunea monetară, afirmaţie care nu s-a concretizat, potrivit unui analist al MarketWatch, Steve Goldstein.
Urmărește
360 afișări
Preşedintele Băncii Centrale Europene, în 2008: Adoptarea euro protejează Cipru de turbulenţele financiare internaţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Pentru o economie mică precum Cipru, adoptarea euro oferă protecţie faţă de turbulenţele financiare internaţionale, care au deseori un efect disproporţionat de mare asupra economiilor mici", spunea Trichet.
La cinci ani de la adoptarea monedei unice europene, autorităţile din Cipru sunt puse în situaţia de a încheia un acord de sprijin financiar cu partenerii din zona euro.
Însuşi euro este vinovat de problemele Ciprului, în special pentru că băncile cipriote au fost încurajate să investească în obligaţiuni guvernamentale ale Greciei, cauza principală a problemelor actuale, notează Goldstein.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Liderii din zona euro au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute un plan de salvare a Ciprului care prevede taxarea tuturor depozitelor din băncile cipriote, condiţie respinsă însă de Parlamentul de la Nicosia.
Autorităţile din Cipru trebuie să găsească o soluţie alternativă pentru identificarea unor fonduri de 5,8 miliarde de euro, preferabil din sectorul bancar, astfel încât liderii zonei euro să furnizeze un ajutor de 10 miliarde de euro.
BCE a avertizat că dacă autorităţile cipriote nu ajung până luni la un acord privind planul de salvare va bloca accesul la lichidităţi al băncilor din Cipru.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Liderii din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe