Preşedintele BCE: Băncile din UE trebuie să-şi consolideze situaţia financiară şi să-şi îmbunătăţească rezistenţa

Băncile europene trebuie să-şi consolideze situaţia financiară, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, într-un interviu pentru cotidianul spaniol Expansion.

Urmărește
242 afișări
Imaginea articolului Preşedintele BCE: Băncile din UE trebuie să-şi consolideze situaţia financiară şi să-şi îmbunătăţească rezistenţa

Preşedintele BCE: Băncile din UE trebuie să-şi consolideze situaţia financiară şi să-şi îmbunătăţească rezistenţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oprirea operaţiunilor de swap valutar de către Bank of China cu mai multe bănci europene şi operaţiunile monetare ale BCE sunt ultimele semne că temerile privind datoriile şi economia ameninţă să se extindă la sectorul financiar.

În interviu, Trichet a afirmat că situaţia băncilor spaniole "s-a îmbunătăţit considerabil, dar trebuie păstrată vigilenţa".

"Sectorul bancar european trebuie să-şi consolideze situaţia financiară şi să-şi îmbunătăţească rezistenţa. În fiecare lună, consiliul guvernatorilor BCE cere tuturor băncilor europene să facă tot ce este necesar pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară, să păstreze profiturile, să fie precaute şi moderate în privinţa salariilor şi să apeleze la ajutorul statelor dacă este necesar", a spus el.

Marile bănci centrale din lume au anunţat săptămâna trecută că vor colabora pentru a oferi lichidităţi suplimentare în dolari băncilor, cu scopul de a împiedica o îngheţare a pieţelor monetare în contextul crizei datoriilor suverane din Europa.

"Măsura a fost bine înţeleasă de observatori şi ilustrează cooperarea strânsă, mai ales între BCE şi Rezerva Federală a SUA", a adăugat Trichet.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a stârnit critici dure din partea bancherilor cu un apel recent pntru recapitalizarea băncilor europene.

Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Christian Noyer, membru în consiliul guvenatorilor BCE condus de Trichet, a afirmat că băncile franceze nu au probleme de lichiditate sau de solvenţă.

Băncile europene se află sub presiune nu numai din cauza crizei din zona euro, dar şi a prevederilor mai dure, respectiv cerinţelor mai stricte referitoare la capital, incluse în setul de reglementări Basel III.

Întrebat despre o posibilă reducere pe termen mediu a dobânzii de politică monetară, Trichet a reiterat că perspectiva pentru economia reală s-a deteriorat şi că există riscuri pentru creşterea economică. Afirmaţiile şefului BCE au fost în acelaşi ton cu declaraţiile de la finalul şedinţei de politică monetară din septembrie.

"Este o schimbare semnificativă faţă de evaluarea din urmă cu trei luni, când credeam că riscurile sunt echilibrate. Pe de altă parte, în iulie existau riscuri în priinţa inflaţiei, dar acum acestea sunt echilibrate", a spus el.

Potrivit unui sondaj recent al Reuters, analiştii din sectorul financiar se aşteaptă la menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de1,5% până cel mai devreme în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici