Preşedintele BRD: BNR încearcă să stimuleze economia, dar concurenţa împinge deocamdată dobânzile în sus

BNR îşi face datoria şi reduce dobânzile pentru a susţine economia, în condiţiile scăderii inflaţiei, dar concurenţa bancară puternică şi reorientarea către resursele interne pun presiune în sensul majorării dobânzilor atât la depozitele, cât şi creditele în lei, afirmă preşedintele BRD, Guy Poupet.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Preşedintele BRD: BNR încearcă să stimuleze economia, dar concurenţa împinge deocamdată dobânzile în sus

Preşedintele BRD: BNR încearcă să stimuleze economia, dar concurenţa împinge deocamdată dobânzile în sus (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax foto)

"Tendinţa BNR este de a scădea dobânda pentru a participa la reluarea creşterii economice (...) Piaţa românească este una foarte competitivă, care trebuie să integreze Basel III şi noile reglementări ale BNR privind creditele de consum. Este un domeniu competitiv în care finanţarea este limitată, deci ratele de dobândă au tendinţa să crească. Băncile încearcă să-şi păstreze marja de dobândă (...) Deocamdată ne aşteptăm la o creştere a dobânzilor, atât la depozite cât şi la credite", a spus Popuet.

BRD - Societe Generale are peste 60% din depozite atrase în monedă locală, în timp ce pe partea de creditare raportul se inversează, în jur de 55% din finanţări fiind acordate în valută şi numai 45% în lei.

"Ca viziune personală, mi-e destul de greu să cred că vom reuşi în mod marcant în perioada următoare o reducere a ponderii creditului în euro. Decizia clientului este pe baza ratei nominale, iar diferenţialul este încă mare. E o înclinaţie psihologică", a declarat directorul general adjunct al BRD Claudiu Cercel.

El a punctat că deşi marja de dobândă începe să crească şi la euro, clientul încă nu percepe acestă mişcare.

Potrivit lui Cercel, banca a câştigat din operaţiuni de piaţă, de natura celor comerciale sau de trading, cu 5% mai mult decât în 2010, dar din cauza creşterii costului resurselor în monedă locală şi swap-urile prin care BRD a atras valută au fost mai scumpe, ceea ce a afectat rezultatul pe trezorerie.

Cercel a mai arătat că programul MTNs (Medium Term Notes) va fi revizuit în creştere, iar primele emisiuni de obligaţiuni corporate ar putea avea loc la mijlocul acestui an.

Banca-mamă, Societe Generale, a păstrat limitele de finanţare pentru subsidiara din România, iar Cercel afirmă că expunerea totală a grupului francez pe piaţa locală depăşeşte 3 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici