- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.10.2015, 12:31)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Consiliului Fiscal: Investitorii sunt mai afectaţi de impredictibilitatea fiscală decât de nivelul taxelor
Impredictibilitatea măsurilor fiscale şi impactul acesteia asupra investitorilor sunt mult mai nocive decât nivelul în sine al taxelor, întrucât impozitele ar putea creşte la fel de uşor cum au fost reduse, când va creşte presiunea pe buget, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Urmărește
325 afișări
Preşedintele Consiliului Fiscal: Investitorii sunt mai afectaţi de impredictibilitatea fiscală decât de nivelul taxelor (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Foto)
Cele mai presante probleme pentru companii, potrivit statisticii Comisiei Europene, sunt reprezentate de reglementări, nu numai pentru taxe, ci şi protecţia mediului, conformarea cu diverse alte reglementări în sectoare diferite. E foarte importantă, pe partea de reglementare, predictibilitatea. Degeaba scad taxele, dacă predictibilitatea este la fel de mică", a afirmat Dumitru la o conferinţă organizată la BNR privind mediul de afaceri.
Referindu-se la modificările aduse marţi de Guvern Codului Fiscal, care nici nu a intrat încă în vigoare, el a apreciat că "spune foarte multe" despre modul cum se derulează lucrurile la nivel de politici economice în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Evident că mediul de afaceri primeşte cu bucurie faptul că mai scad nişte taxe, mai rapid decât se anunţa iniţial, dar trebuie să-şi pună şi întrebarea dacă scad aşa repede, în două-trei zile se ia decizia, poate la un moment viitor când presiunea va fi foarte mare pe buget, nu ar putea să crească la fel de uşor?", a continuat Dumitru.
Preşedintele Consiliului Fiscal apreciază că impredictibilitatea este "mult mai negativă", iar impactul mult mai nociv pentru mediul investiţional decât nivelul taxelor.
Totodată, el spune că investitorii serioşi nu vor plasa banii pe termen lung în România dacă nu găsesc predictibilitate şi, chiar dacă primesc cu bucurie măsurile pe termen scurt, apreciază mai mult reformele structurale.
"România stă bine la stabilitate în comparaţie cu statele din jur, dar nu este suficient, pentru că în continuare are o problemă majoră, respectiv infrastructura. Poţi să ai taxe mici, dar dacă mediul de afaceri nu le consideră predictibile nu o să ai investiţii pe termen lung, de la investitori serioşi", a puncrat şeful Consiliului Fiscal.
Dumitru a atras atenţia că România mai are probleme serioase la nivelul educaţiei şi al sănătăţii primare, idee care a fost subliniată şi de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, el numind aceste domenii "infrastructura soft".
"Nu este suficient să creşti salariile profesorilor, ale medicilor, dacă nu schimbi nimic în structura cu care să îşi poată face meseria. După 10 ani de învăţat (medicii - n.r.), să iei un salariu decent este o precondiţie, dar şi să îţi faci meseria într-un cadru care să nu te deranjeze", a spus preşedintele Consiliului Fiscal.
Guvernul a aprobat, marţi, măsurile fiscale privind devansarea cu un an a reducerii impozitului pe dividende, de la 16% la 5%, reducerea TVA la 9% pentru livrarea apei şi impozitarea diferenţiată pentru microîntreprinderi.
Măsurile se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.
Dumitru: Impactul negativ asupra bugetului din reducerea CAS a fost chiar cel estimat de Guvern
"S-a spus recent că reducerea de CAS nu a produs impactul negativ estimat asupra veniturilor bugetare. Complet fals! Pentru că CAS-urile sunt de trei feluri: contribuţii la pensii, la sănătate şi la şomaj. Dacă ne uităm strict la contribuţiile la pensii,unde s-au redus cu cinci puncte procentuale, acolo este impactul exact cel calculat. Mai mult, dacă ne uităm pe deficitul bugetului de pensii, strict venituri minus cheltuieli în sectorul de pensii şi extrapolăm evoluţia din primele opt luni pe tot anul, ajungem la un deficit de 20 miliarde lei, care înseamnă aproape 2,8% din PIB", a afirmat Dumitru, la aceeaşi conferinţă.
Pe de altă parte, el a arătat că o companie medie din România plăteşte circa 42% din profitul său commercial, uşor peste media europeană, în special presiunea venind din zona impozitelor pe muncă, potrivit clasamentului de competitivitate al Băncii Mondiale "Doing Business" lansat marţi.
Dumitru a punctat că ar fi potrivit pentru mediul de afaceri să existe o povară fiscală pe muncă mai mică în România, unde chiar şi după reducerea de cinci puncte procentuale, pe zona de venituri relativ mici, până la 70%-80% din venitul mediu, se înregistrează încă cea mai mare povară fiscală pe muncă din Europa Centrală şi de Est şi una dintre cele mai mari la nivel european.
"Deci mai avem încă o problemă a poverii fiscale pe muncă la salariile mici, pentru că reducerea CAS nu a fost ţintită pentru a scădea această diferenţă de povară fiscală. Problema principală pentru care nu putem reduce foarte mult povara pe muncă şi care ţine iar de reforme structurale este rata de suport, adică numărul de contribuabili la cel de beneficiari în sistemul public de pensii, fiind a doua cea mai nefavorabilă din Europa. Noi avem o povară fiscală pe muncă mare, pentru că avem deja un dezechilibru fizic foarte puternic între numărul de contribuabili şi numărul de beneficiari", a subliniat preşedintele Consiliului Fiscal.
El a menţionat că problema dezechilibrului între contribuabili şi beneficiari este foarte serioasă şi trebuie discutată pentru a se găsi soluţii.
Guvernul a estimat un impact negativ al măsurii de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale asupra bugetului de 4,4 miliarde lei pe an, în perioada 2015-2019.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe