- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.11.2014, 16:48)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Consiliului Fiscal: Trebuie acoperit un gol de 2% din PIB în buget pentru reducerea CAS şi alte măsuri
Guvernul are de acoperit un gol la buget de circa 2% din PIB pentru anul viitor, provenit din scăderea CAS şi alte măsuri adoptate recent, la care se adaugă reducerea necesară de deficit bugetar pentru încadrarea în ţinta asumată de 1,4%, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Urmărește
491 afișări
Ionuţ Dumitru (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Cum va fi acoperit acest necesar este o incertitudine destul de mare. Probabil vor fi negocieri cu FMI, nu ştiu dacă se renegociază ţinta pentru 2015, cert este că discutăm de măsuri necesare mai mult decât semnificative, de peste 2% din PIB, bani care trebuie găsiţi undeva, pe venituri, pe cheltuieli", a afirmat joi Dumitru, după conferinţa anuală a analiştilor financiar-bancari la BNR.
El a arătat că, în ceea ce priveşte bugetul pe 2015, constrângerile de la care se pleacă sunt foarte puternice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Dacă plecăm de la ideea că anul viitor râmănem în angajamentele pe care ni le-am asumat, respectiv deficit bugetar de 1,4% pentru anul viitor şi de 2,2% cât este ţinta pentru anul acesta, putem face calculele relativ simple care ne duc la cifre foarte mari, necesar de acoperit de circa 15 miliarde lei", a afirmat Dumitru.
El a reamintit că reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adaugă alte măsuri promise în perioada electorală şi reducerea necesară de deficit bugetar.
Astfel, orice măsură care adânceşte acest necesar, precum reducerea TVA, chiar pentru unele domenii, trebuie acompaniată de măsuri suplimentare pe venituri şi cheltuieli care să aducă resurse în buget.
"Orice discuţie legată de relaxări fiscale trebuie tratată în acest context al unor constrângeri foarte mari asupra bugetului pe 2015. Să găseşti 2% din PIB pe venituri, pe cheltuieli astfel încât să închizi golul bugetar trebuie să te gândeşti la măsuri cu impact semnificativ asupra bugetului. Dacă nu cresc taxele, trebuie să reduci cheltuielile mult mai mult", a afirmat şeful Consiliului Fiscal.
El consideră că reducerile de cheltuieli de la ministere nu sunt suficiente, reprezentând sume foarte mici în comparaţie cu necesarul de acoperit.
Pe partea de cheltuieli se pot face economii, în condiţiile în care există un grad foarte mare de ineficienţă, cum ar fi la bunuri şi servicii sau la cheltuieli de capital.
"Dar ca să faci acele economii îţi trebuie nişte reforme, trebuie să ai o prioritizare a investiţiilor, să aloci banii după criterii cost-beneficiu, dar nu vedem că se întâmplă lucrul ăsta. La bunuri şi servicii poţi să reduci factura numai în măsura în care faci o reformă profundă în sectorul sanitar, spre exemplu. Fără reforme profunde în anumite sectoare, nu putem face acele economii, pentru că ele nu vin de la sine. Trebuie să ai nişte măsuri care să atingă problemele din rădăcină", a conchis Dumitru.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe