- Home
- Economic
- LONDRA, (07.10.2013, 20:30)
- Anca Dumitrescu
Preşedintele Fed a SUA: Nimeni nu înţelege cu adevărat evoluţia preţului aurului
Preşedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, consideră că nimeni nu înţelege cu adevărat evoluţia preţului aurului, care a provocat băncilor centrale din întreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari în urma devalorizării deţinerilor, faţă de un nivel record al cotaţiilor atins în 2011.
Urmărește
677 afișări
Preşedintele Fed a SUA: Nimeni nu înţelege cu adevărat evoluţia preţului aurului (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Nimeni nu înţelege cu adevărat preţurile aurului şi nu am pretenţia că eu le-aş înţelege cu adevărat", a declarat Bernanke în timpul unei audieri din luna iulie în comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.
Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College şi Massachusetts Institute of Technology şi a condus Rezerva Federală în timpul crizei financiare, cea mai mare produsă după Marea Depresiune.
Băncile centrale, care deţin 18% din cantitatea totală de aur existentă la nivel mondial, vor cumpăra în acest an până la 350 de tone, în valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
În 2012, băncile centrale au cumpărat 535 de tone de aur, cel mai mult după 1964.
Rusia este cel mai mare cumpărător, rezervele sale urcând cu 20% de când cotaţia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, în septembrie 2011. De atunci, cotaţia aurului a scăzut cu 31%.
În timp ce băncile cumpără aur, investitorii şi-au pierdut încrederea în metalul preţios, ca rezervă de valoare.
În acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scăzut cu 43%, respectiv cu 60,4 miliarde de dolari, provocând pierderi managerului de fonduri John Paulson, potrivit datelor Bloomberg.
Miliardarul George Soros şi-a vândut în acest an deţinerile de produse financiare garantate cu aur tranzacţionate la bursă (exchange traded funds-ETP), iar companiile miniere producătoare de aur şi-au revizuit în scădere valoarea activelor cu cel puţin 26 de miliarde de dolari.
Preţul aurului a coborât cu 21% în acest an, fiind tranzacţionat luni la circa 1.318,29 dolari uncia la bursa din Londra, şi se îndreaptă spre cel mai mare declin după 1981.
Oficialii băncilor centrale, responsabili de protejarea economiilor de inflaţie, programează deseori neinspirat investiţiile în aur, cumpărând scump şi vânzând ieftin. Astfel, şi-au redus deţinerile când cotaţia aurului a atins un minim al ultimilor 20 de ani în 1999, iar în următorii nouă ani preţul s-a mărit de patru ori.
Băncile centrale au devenit cumpărători neţi de aur chiar înainte ca preţul să atingă un nivel maxim în 2011.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe